Ulovlige verksteder preges av skitt, rot, manglende tillatelser og ufaglært arbeidskraft. (Foto: Monica Knoff)

Ulovlige verksteder med ufaglært arbeidskraft kan gjøre bilen til en dødsfelle

Publisert:
11. november 2016
Av
Monica Knoff

Vegvesenet aksjonerer mot ulovlige verksteder. De finner ofte foretak som også er knyttet til annen kriminalitet.

– Det forundrer meg når foreldre bruker 3 000 kroner på et barnesete for så i neste øyeblikk å velge ufaglærte til å reparere bilen for å spare noen hundrelapper. De risikerer både sine og andre trafikanters liv og er med på å støtte kriminelle som undergraver seriøsiteten til en hel bransje.

Det sier avdelingsdirektør Jon Molnes i Statens vegvesen, etatens leder nå an i en stor og landsdekkende samarbeidsaksjon mot ulovlige verksteder.

Her melder du deg på nyhetsbrevet fra vegnett.no

– Alle som utfører bilreparasjoner i Norge skal være godkjent av Statens vegvesen. Verkstedene må blant annet oppfylle krav til utstyr, kompetanse og lokaler, forklarer han.

Avdelingsdirektør Jon Molnes i Statens vegvesen vil stoppe de ulovlige verkstedene. (Foto: Monica Knoff)
Avdelingsdirektør Jon Molnes i Statens vegvesen vil stoppe de ulovlige verkstedene. (Foto: Monica Knoff)
Potensielle dødsfeller

De ulovlige verkstedene har gjerne ufaglært arbeidskraft, mangler nødvendig verktøy, har dårlige lokaler og utfører reparasjoner som kan være trafikkfarlige. I tilknytning til ulovlige verksteder har Statens vegvesen sett flere eksempler der biler har vært reparert av folk med total mangel på bilfaglig kompetanse.

– Vi har sett bremsejobber som er utført på en så ekstremt amatørmessig måte at bilene ville vært en dødsfelle i trafikken, med bremseklosser montert feil vei og bremserør som ikke var koblet til bremsene, sier Torbjørn Seljevoll som jobber med tilsyn i Statens vegvesen.

Mange av de ulovlige verkstedene er også knyttet til sosial dumping og svarte penger. Bilbransjeforbundet anslår at svart verkstedarbeid utgjør en verdi på rundt tre milliarder hvert år.

Viktigheten av samarbeid

I og med at de ulovlige verkstedene gjerne opererer på kanten av loven på flere områder, skjer aksjonene i samarbeid med flere andre aktører, blant annet Arbeidstilsynet, Skatt, Politiet og A-krim.

– Godt samarbeid oss etater imellom og med næringen er utslagsgivende for å lykkes i å stanse disse folkene, sier Molnes. – Aksjoner som denne sørger også for å sette problemet på dagsorden, og forhåpentligvis vil også mer kritiske forbrukere være med på å minske markedet for denne typen kriminalitet.

Statens vegvesens kontrollerer fikk nok å henge fingrene i. (Foto: Monica Knoff)
Kontrollen førte til politianmeldelse i tillegg til en rekke beslag i bildeler de mistenker er tyvgods. Årsaken til mistanken er bla at serienumrene er slipt bort. (Foto: Monica Knoff)
Hva er rådet til foreldrene med de dyre barnesetene?

– De må velge et verksted som er godkjent av Statens vegvesen! Vi har en søkbar oversikt over godkjente verksteder på vegvesen.no. Den gjør det enkelt å velge riktig verksted og unngå å kjøre rundt i en bil som er mangelfullt reparert fordi verkstedet ikke har kompetanse eller verktøy til å gjøre bilen trygg, sier Molnes.

Har du tips om ulovlige verksteder? Send krimenheten en e-post på krimtips@vegvesen.no.

Fakta:

  • Det finnes ca. 3 500 godkjente verksteder i Norge.
  • I tillegg finnes det ca. 550 virksomheter som er godkjent for kun bestemte typer reparasjoner (for eksempel på hjul og eksosanlegg).
  • Du finner alle godkjente verksteder på www.vegvesen.no/finnverksted.
  • Godkjente verksteder skal ha godkjentskilt fra Statens vegvesen.
  • Statens vegvesen har registrert 320 ulovlige verksteder, men det reelle tallet er høyere.
  • Bilbransjeforeningen anslår at svart verkstedarbeid utgjør en verdi på rundt 3 milliarder hvert år.

HUSK Å MELDE DEG PÅ NYHETSBREVET VÅRT.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

*