Illustrasjonsfoto: Statens vegvesen

Etterkontroll av 181 biler som har vært på ulovlig verksted

Publisert:
12. desember 2016
Av
Henriette Erken Busterud

Trafikkstasjoner er i full gang med å etterkontrollere biler for å sjekke at de ikke er mangelfullt reparert.

Statens vegvesen har registrert over 300 ulovlige verksteder. Disse har gjerne ufaglært arbeidskraft, mangler nødvendig verktøy, har dårlige lokaler og utfører reparasjoner som kan være trafikkfarlige.

Tidligere i høst hadde Statens vegvesen, Politiet, Arbeidstilsynet, Toll og Skatteetaten med flere en stor aksjon mot ulovlige verksteder.

-Av 89 besøkte verksteder ble 51 anmeldt for ulovlig drift, og det ble skrevet 24 tilsynsrapporter, forteller Jon Molnes som leder krimenheten i Statens vegvesen.

Her melder du deg på nyhetsbrev fra Vegnett.

Sjekker at det ikke er mangelfulle reparasjoner

-I disse dager gjør trafikkstasjonene våre en stor jobb med å innkalle biler på nytt og etterkontrollere dem. Vi vil sjekke om de er mangelfullt reparert og om de er trafikksikre nok. Ved funn av mangler vil bileier bli bedt om å utbedre disse på godkjent verksted, sier Molnes.

Kan gjøre bilen til en dødsfelle

Bremser som er reparert feil, eller en oppreven airbag som bare er rullet opp og festet med stropper, er eksempler på dødsfarlige reparasjoner.

– Det forundrer meg når foreldre bruker 3 000 kroner på et barnesete for så i neste øyeblikk å velge ufaglærte til å reparere bilen for å spare noen hundrelapper. De risikerer både sine og andre trafikanters liv og er med på å støtte kriminelle som undergraver seriøsiteten til en hel bransje, sier Molnes.

Statens vegvesen har en søkbar oversikt med 3500 godkjente verksteder. Disse har et «godkjentskilt» fra Statens vegvesen.

Multiproblem

-Dette handler ikke bare om hva Vegvesenet er ansvarlig for, det handler også om arbeidslivskriminalitet og sosial dumping, svart økonomi, tyvgods, ulovlig opphold. Vi har flere steder fått bekreftet at det er multikriminelle knyttet til verkstedene, sier Molnes.

Bilbransjeforeningen anslår at svart verkstedsarbeid utgjør en verdi på rundt 3 milliarder hvert år.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

*