Tidligere regionvegsjef Sidsel Sandelien har en historie i Statens vegvesen det er verdt å fortelle på en dag som 8. mars. Dette bildet er fra 2008 da hun tok til orde for å gi ansatte i Vegvesenet sykler og månedskort til trikk like mye som gratis parkeringsplasser på jobben.(Foto: Per Kollstad)

Hun ble første kvinnelige sivilingeniør i Vegvesenet. Første kvinnelige avdelingsdirektør. Første kvinnelige etatsdirektør. Men det var så vidt mennene ville ansette henne

Publisert:
8. mars 2017
Av
Henriette Erken Busterud

Sidsel Sandelien var første kvinnelige sivilingeniøren i Statens vegvesen. Hun ble ansatt under tvil, men ble etter hvert regionvegsjef. Sandelien brøytet veg for kvinner i mannsdominerte Vegvesenet.

Det er 8. mars. En grei dag å fortelle om Sidsel Sandelien og hvordan hun har satt faglige, og fargerike, spor etter seg i Statens vegvesen. Men det var under tvil at mannfolka i Vegdirektoratet ville ansette henne i det herrens år 1970:
Hun var nemlig noe så sjelden som landets første kvinnelige byggingeniør fra NTH etter krigen.
Men hun hadde tross alt gode karakterer og en diplomoppgave der hun hadde tegnet inn og analysert over 400 trafikkulykker i Gudbrandsdalen.

Sandelien var ikke bare den første kvinnelige sivilingeniøren i Vegvesenet. Hun var den første kvinnelige kontorsjefen, avdelingsdirektøren og etatsdirektøren. Fra 2003 til 2012 var hun regionvegsjef i øst.

Meld deg på nyhetsbrev fra vegnett.no

Første med ektefelledelt arbeidstid

I en mannsalder har hun kjempet for myke verdier i det som var en mannsbastion.
Da Sidsel fikk barn, var hun og vegvesenmannen Bjørn blant de første i landet som hadde «ektefelledelt arbeidstid» som det het den gang. I mange år jobbet de med gradvis økende stillingsbrøk. De ble til og med forsket på.

– Dette var noe vi fant ut sammen. Vi fikk samme lønn og hadde samme sjef, og Bjørn var like flink med unger og til å lage mat som meg. Vi hadde hver vår halve stilling i starten, men sjefen var den som bestemte hvem av oss som skulle være hjemme hvis vi måtte stokke dagene. Den gang var det ikke betalt svangerskapspermisjon mer enn 3 måneder, og jeg tok ut ni måneder for hvert av våre tre barn.

Sidsel Sandelien har satt fargerike og faglige spor og vært en pioner på mange felt. (Illustrasjon: Statens vegvesen)
Sidsel Sandelien har satt fargerike og faglige spor og vært en pioner på mange felt. (Illustrasjon: Statens vegvesen)
Trafikksikkerhet hjertebarnet

Sandelien har ei lang merittliste, og det hun har jobbet mest med er trafikksikkerhet, miljøsaker og planlegging.
-Trafikksikkerhet har nok vært hjertebarnet mitt. Det har skjedd en del på den fronten siden jeg startet i 1970 og det var 560 drepte. Jeg har blant annet vært med og sloss for påbud av bilbelte og innføring av fartshumper og 30-soner.

Ledelse og hvordan en kan få det beste ut av folk og utvikle medarbeidere, er noe hun har vært opptatt av hele tida.
-Ansettelser er det viktigste vi gjør. Vi må huske at når vi ansetter, så ansetter vi energi!

Løper rundt 

Hun begynte med bedriftsorientering i Vegdirektoratet på syttitallet. Og hun løper fortsatt til skogs verden rundt – blant annet for å delta i veteranmesterskap. Hun lar seg ikke stoppe av vonde knær, og dagen før kvinnedagen var det orienteringsløp i Italia. Ellers drar hun stadig til fjells og skogs med eller uten ski. Gjerne på hytta ved Lillehammer med mannen og en skokk med barnebarn.

Trapper ned

– Jeg var veldig bevisst på å slutte som sjef før jeg var 67 – etter det bør en ikke ha tunge sjefsstillinger, synes nå jeg da. Samtidig tror jeg det er helsefarlig å slutte brått, så jeg jobber på pensjonistvilkår nå. Jeg har vært veldig fornøyd med å kunne trappe ned med andre oppgaver og jobbe et sted der det skjer mye. Ikke minst var det utrolig artig å lede jubileumsdagene i 2014. Ellers kan jeg gjøre hva som helst, men det hadde nok ikke passet meg å bli plassert i et stille hjørne!

Og stille er det sjelden rundt Sandelien der hun kvitrer av gåre. Neste post på programmet er et seminar i Vegdirektoratet 20. mars der hun skal dele erfaringer og refleksjoner gjennom en lang karriere som nærmer seg slutten.

Kommentarer (3)

 1. Hanne Rønneberg sier:

  Gratulerer med dagen, Sidsel! Du har vært en foregangskvinne for mange, ikke bare i Statens Vegvesen!

 2. Kari Larsen sier:

  Fin artikkel. Du fortjener den. Skulle ønske jeg var like flink i orientering som deg. Dere har opplevd så mye på orienteringsreisene!
  Hilsen din storesøster.

 3. Giske Rokne Berg sier:

  Stolt av deg, en velskrevet og riktig beskrivelse av pioneren!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

*