Den største økningen i bruk av piggfrie dekk finner vi i Trondheim. Økningen har kommet etter at kommunen innførte piggdekkgebyr i fjor. (Foto: Knut Opeide)

Nordmenn pigger fortsatt av

Publisert:
22. mars 2017
Av
Kjell Vinje

Fortsatt velger flere og flere piggfrie vinterdekk. Oslo-bilistene er igjen blitt landets beste etter tre år med Bergen-dominans.

– Det er gledelig at piggfriandelen fortsatt øker. Pigg-bruken er en viktig årsak til problemer med veistøv. Når støvet blir så fint at det holder seg svevende i lufta, kan det pustes inn og irritere luftveiene. Mange tåler ikke dette og blir syke, sier sjefingeniør Pål Rosland i Statens vegvesen.

Vegvesenet teller hvert eneste år piggdekkbruken i 13 norske byer og byområder. Også i år har Oslo, Bergen, Asker/ Bærum, Drammen og Fredrikstad/ Sarpsborg landets høyeste piggfriandel. Her kjører over 80 prosent med piggfrie vinterdekk, viser tellingene.

Størst vekst i Trondheim

De tre siste årene har Bergen tronet øverst på piggfri-tronen. Men denne vinteren klatret Oslo tilbake til topps. I Oslo har 88 prosent kjørt piggfritt, mens 87 prosent hadde pigget av i Bergen. Asker og Bærum har også blandet seg inn i toppen, med 87 prosent piggfriandel.

– Økningen i piggfriandelen har vært størst i Trondheim. På ett år økte den fra 63 til 70 prosent. Årsaken er at kommunen innførte piggdekkgebyr i fjor. Da kommunen avviklet ordningen i 2010 falt andelen år for år, nå er den på vei opp igjen, sier Rosland.

Pål Rosland

Pål Rosland i Vegdirektoratet er glad for å se at piggfri andelen fortsatt øker. (Foto: Håkon Aurlien)

Skuffende nedgang i piggfritt i Stavanger

Bilistene i Stavanger og Sandnes overrasker. I disse to byene er det en nedgang i piggfriandelen på tre prosentpoeng til 74 prosent.

Kampanjen «PIGFREE» som Stavanger kommune har gjennomført har ikke gitt effekt – og fra oktober i år innfører kommunen piggdekkgebyr.

Helseskadelig

Svevestøv har dokumentert negativ helseeffekt. Jo mer svevestøv og jo lengre opphold i luft med mye svevestøv jo større er risikoen for helseskade. I Norge er bruk av piggdekk den viktigste årsaken til at grenseverdien for svevestøv (PM10) i forurensningsforskriften blir overskredet.

 

Fakta: Piggfriandelen 2017

 

By/ -område Piggfri-andel

2017

Endring
Oslo 88 %  2 %
Bergen 87 %  –
Asker og Bærum 87 %  2 %
Drammen 81 %  1 %
Fredrikstad og Sarpsborg 80 %  1 %
Stavanger og Sandnes 74 %   – 2%
Trondheim 70 %  7 %
Skien og Porsgrunn 68 %  1 %
Kristiansand 63 %
Hamar 56 %  2 %
Ålesund 50 %  4 %
Lillehammer 48 %
Tromsø 15 %  1 %

 

Mer om piggdekk, byluft, helsekonsekvenser, forurensing og luftkvalitet

 

 

piggdekk-2017

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

*