Den vakre Vindhellavegen i Sogn er en del av Kongevegen. (Foto: Sverre Hjørnevik)

Kongevegen vant Grand Prix

Publisert:
16. mai 2017
Av
Kjell Bjørn Vinje

Kongevegen over Filefjell har fått både EUs kulturminnepris 2017 og hedersprisen Grand Prix.

Kongevegen over Filefjell sto ferdig i 1793 og var den første kjørevegen mellom øst og vest. Langs denne ligger også Vindhella og Sverrestigen som er fredet. Restaureringa av dette gamle veganlegget med spektakulære bruer og forstøtningsmurer blir satt pris på internasjonalt: Den gikk til topps av rundt 200 prosjekt fra 40 land i klassen bevaring da EU-kommisjonen og Europa Nostra skulle dele ut en europeisk kulturminnepris. Da denne prisen skulle deles ut mandag kveld i Turku i Finland, ble den også plukke ut til å vinne en av de prestisjetunge Grand Prix-hedersprisene også. I tillegg ble Kongsvegen nummer to i den stor publikumpris-avstemningen

– Dette er en stor fjær i hatten for alle som har stått bak restaureringen av Kongevegen over Filefjell. Siden 2009 har vi samarbeidet tett med de lokale kommunene, fylkene og andre for å reetablere og revitalisere strekningen som en kulturhistorisk vandrevei. Denne prisen er det mange som fortjent eier en aksje eller to i, sier direktør Bjørne Grimsrud i Statens vegvesen.

En kan ikke omtale Kongevegen uten å omtale prosjektleder Jan Adriansen. Han har ledet arbeidet med Kongevegen siden startet i 2009 – og har utrettelig stått på for prosjektet både innenfor og utenfor Vegvesenet.

– Dette er som å vinne en Oscar i kulturminnevern. Dette er den største prisen i Europa, og jeg må innrømme at jeg er overveldet.

Det sier Jan Adriansen til Bergens Tidende.

Helt konge: Prosjektleder for Kongevegen Jan Adriansen i Statens vegvesen (arkivfoto: Heidi Ravnestad
Helt konge: Prosjektleder for Kongevegen Jan Adriansen i Statens vegvesen (arkivfoto: Heidi Ravnestad

 

I verdensklasse

Statens vegvesen er byggherre for Kongevegen-prosjektet, men nominasjonen er et fellesprosjekt med Oppland fylkeskommune, Sogn og Fjordane fylkeskommune, Vang kommune og Lærdal kommune.

– Prisen og oppmerksomheten motiverer og stimulerer til en fortsatt innsats. Samarbeidet rundt Kongevegen har vært og er fortsatt konstruktivt og godt. Sammen har vi skapt et kulturprosjekt i verdensklasse, sier Grimsrud.

Bjørne Grimsrud og Placido Domingo, som er president i Europa Nostra. (Foto: Felix Quaedvleg)
Bjørne Grimsrud i Statens vegvesen (direktør for styrings- og strategistaben) og Placido Domingo, som er president i Europa Nostra. (Foto: Felix Quaedvleg)
Utfordrende restaurering

Målet er at Kongevegen skal være en sammenhengende turvegforbindelse som følger det gamle vegfaret fra Vang i Valdres til Lærdalsøyri. Her ligger det til rette både for å  sykle og gå, og vegen har også betydning for reiselivsnæringa. Restaureringen av Kongevegen har vært utfordrende.  Bygging av veg uten maskinhjelp er heller ikke en vanlig kompetanse. I dette restaureringsprosjektet har sherpaer fra Nepal med spesialkompetanse på bygging av tørrmur samarbeidet med lokale anleggsfolk. Restaureringsprosjektet har også engasjert friluftsinteresserte og lokal arbeidskraft til vedlikehold av vegen. Husvære langs vegen er satt i stand til bruk for ferdafolk.

«Av høyeste kvalitet»

– Dette kombinerte kultur- og landskapsprosjektet er av høyeste kvalitet. Det har hatt stort fokus på best mulig praksis i gjennomføringen. Ved å invitere håndverkere fra Nepal og Tyskland inn i prosjektet, har tradisjonelle håndverk og teknikker komme fram igjen og blir delt. Dette er gjenskapning av ei historisk rute og de glemte sporene underveis. Dette styrker den lokale økonomien og motiverer lokalsamfunnet til å sette pris på og ta vare på kulturarven, heter det i juryens begrunnelse.

29 prosjekter fra 18 land, innen flere klasser, fikk i år EUs kulturminnepris under den stor kulturminnekongressen i Finland. Sju av disse fikk hedersprisen Grand Prix.

Bak prisene står Europa Nostra som er en paraplyorganisasjon for europeiske kulturminneorganisasjoner, samt EU-kommisjonen som med programmet Creative Europe skal bidra til at den kulturelle sektoren skal øke sitt bidrag til vekst og arbeidsplasser.

Kongevegen fikk også Vakre vegers pris i 2014.

Bak prisene står Europa Nostra som er en paraplyorganisasjon for europeiske kulturminneorganisasjoner, samt EU-kommisjonen som med programmet Creative Europe skal bidra til at den kulturelle sektoren skal øke sitt bidrag til vekst og arbeidsplasser.

Fakta: Kongevegen
  • Kongevegen over Filefjell går fra Lærdalsøyri ved Sognefjorden via Filefjell og ned til Valdres.
  • Underveis får de vandrende en rekke vandre- og kulturopplevelser.
  • Den 100 kilometer lange strekninga er en del av den første kjørevegen mellom Øst- og Vestlandet, og ble laget for hest og kjerre på slutten av 1700-talet.
  • Senere har store deler av veien blitt lagt om eller er grodd igjen og gått ut av bruk.
  • I 2009 startet Statens vegvesen og flere samarbeidspartnere et prosjekt for å reetablere vegstrekninga som en kulturhistorisk vandrevei.
  • Kongevegen ble åpnet av vegdirektør Terje Moe Gustavsen 27. august 2016.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

*