Jan Edvard Isachsen (Statens vegvesen), statssekretær Tom Cato Karlsen, president for CIECA René Claesen, Bente Skjetne (Statens vegvesen) og Rikke Moe Veie (NORD universitet) var godt fornøyd med årets kongress i Trondheim. Foto: Henriette Erken Busterud

160 deltagere fra 40 land delte erfaringer med føreropplæring

Publisert:
12. juni 2017
Av
Henriette Erken Busterud

-Vi har en grundig og forskningsbasert føreropplæring i Norge – som ser ut til å ha gitt færre ulykker blant unge førere.

– Vi har derfor mye å dele med våre kolleger i land som til nå har vært mer opptatt av selve førerprøven enn opplæringen. Samtidig har selvfølgelig også vi noe å lære av andre land.

Det sier avdelingsdirektør Bente Skjetne i Statens vegvesen.

I slutten av forrige uke var hun «vertinne» for 160 deltagere fra 40 land som jobber hos prøvemyndigheter og –organisasjoner. Disse var samlet i år samlet i Trondheim, der Statens vegvesen og NORD universitet arrangerte den årlige kongressen til CIECA, som utvikler og samordner krav til føreropplæring og førerprøver.

Årets tema var hvordan kompetansen til trafikklærere og sensorer best kan utvikles slik at vi får trygge og ansvarlige bilførere.

-Dette er et viktig forum hvor vi deler kunnskap og erfaringer om føreropplæring og førerprøve. Vi er opptatt av at nye bilførere skal bli enda sikrere uansett hvilket land de kommer fra, sier Skjetne.

Ikke minst er dette viktig med tanke på at det blir mer og mer transport over landegrensene.

Statssekretæren: På rett vei!

Statssekretær Tom Cato Karlsen åpnet konferansen og trakk også fram føreropplæringen som Statens vegvesen innførte for tolv år siden:

– Resultatene indikerer at vi går i riktig retning. Et par år etter at ny opplæringsmodell for klasse B ble innført, kunne vi registrere en betydelig nedgang i antall ulykker der førere på 18-19 år var involvert. Samtidig var det flere unge som tok førerkort, sa Karlsen.

Han sa videre at Norge ønsker å være i front i Europa når det gjelder føreropplæring. Derfor er det viktig å delta i et forum hvor en kan dele erfaringer, forskning og ideer med kolleger fra hele verden for å bli enda bedre.

-Den norske regjeringen er derfor opptatt av å støtte arbeidet til CIECA, sa Karlsen.

Viktig for Norge

CIECA har stor tillit i EU-systemet og er fast observatør på møter i EU Kommisjonen. Gjennom CIECA kan Statens vegvesen påvirke EU-krav og føreropplæringen.

-For Norge som ikke er medlem I EU, har CIECA stor betydning. Statens vegvesen har vært medlem i over tretti år, og har både hatt vervene som president og generalsekretær, sier Skjetne.

Elisabeth Suzen fra Universitet nord og Per Arne Veltun fra Statens vegvesen fortalte hva Norge gjør for å få ansvarlige bilførere.
Elisabeth Suzen fra NORD Universitet og Per Gunnar Veltun fra Statens vegvesen fortalte hva Norge gjør for å få ansvarlige bilførere.
Bente Skjetne og Jan Edvard Isachsen i Statens vegvesen. Foto: Henriette Erken Busterud
Bente Skjetne og Jan Edvard Isachsen i Statens vegvesen. Foto: Henriette Erken Busterud

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

*