En analyse av fotgjengerulykker i Oslo 2016 viser blant annet at 9 prosent skadet seg i gangfelt Illustrasjon: Jon Opseth

Analyse av 6300 fotgjengere som skadet seg

Publisert:
22. juni 2017
Av
Henriette Erken Busterud

6300 ble påkjørt eller falt utendørs og skadet seg i Oslo i 2016. Skadelegevakten registrerte hva som skjedde.

6300 fotgjengere som måtte på legevakta etter påkjørsel eller fall utendørs, har blant annet svart på spørsmål rundt veivedlikehold, fart i skadesituasjonen, fottøy og årsak til fall.

Helsedirektoratet, Statens vegvesen og Oslo skadelegevakt har tidligere hatt sykkelulykker under lupen. Nå har de sett på fotgjengerulykker for å få mer kunnskap.

Meld deg på nyhetsbrevet fra Vegnett 

Trenger mer kunnskap

– Målet er å få flere til å gå, sykle og å reise kollektivt. God kunnskap om ulykker og risiko er avgjørende for god tilrettelegging og drift og vedlikehold av veger og gater. Selv om vi i stor grad har statistikk over ulykker med gående hvor andre trafikanter er involvert vet vi lite om blant annet eneulykker med gående. Vi ønsker derfor å vite omfanget og hvordan ulykkene skjer. Eneulykker med gående er per definisjon ikke en trafikkulykke. Men det er tankevekkende at SSB sin statistikk viser at det bare var 104 ulykker skadde fotgjengere i Oslo i 2016, mens denne analysen viser at det var over 6000. Mange av disse er sannsynligvis ulykker med lettere skadde, men det er nok også moderate og alvorlig skadde i materialet.

Det sier leder for Vegvesenets BEST-program, Marianne Rostoft.

Undersøkelsen viser blant annet følgende:
 • En tredjedel skadet seg i sommerhalvåret, to tredjedeler om vinteren.
 • 57 % er kvinner
 • 43 % er menn
 • 19 % fotgjengere var ruset
 • 42 % falt på fortau
 • 9 % ble påkjørt eller falt i gangfelt
 • 8 % falt på holdeplass
 • De mellom 30 og 50 år skader seg minst
Meld deg på nyhets brev fra vegnett.no
Flest på fortau

Det er på fortau at flest går i bakken – nesten 40 prosent om vinteren og 50 prosent om sommeren .

-Det er jo der de fleste går, så det er ikke så rart, men at mange faller på fortau viser også at det er viktig å drifte så det ikke blir glatt. Mange sklir også i gangfelt og på holdeplasser, sier Rostoft.

Her faller folk
Illusstrasjon: Helsedirektoratet
Illusstrasjon: Helsedirektoratet
Vær og føre virker inn

Vær og føre har stor innvirkning. Ikke overraskende er det travlest på legevakta når det islagte gater og holdeplasser med tynt snølag.

2016 var en mild vinter – og på den travleste dagen i desember var det 134 pasienter innom. Rekorden fra vinteren før var 437 ulykkesfugler. 17. mai er ellers den sommerdagen da flest skader seg til fots.

Lenke til foredrag om ulykker med gående fra Resultatkonferansen 13. juni.

Rapporten forventes å bli lagt ut om kort tid.

 

 

Kommentarer (3)

 1. Morten How Lode sier:

  Er det mulig å få en lenke til dokumentet illustrasjonen er hentet fra? Finner den ikke ved å søke på helsedirektoratet.no.

 2. Marianne Stølan Rostoft sier:

  Hei,
  rapporten er ikke publisert enda. Men Helsedirektoratet holdt en presentasjon på forrige ukes Resultatkonferanse om trafikksikkerhet 2016. Den finner du her:

  https://www.vegvesen.no/fag/fokusomrader/Trafikksikkerhet/Trafikksikkerhetskonferanser/resultatkonferanser/resultatkonferanse-2017

 3. Tore Opdal sier:

  Jeg har satt fra meg privatbil for godt tror jeg og satser på urbant liv som gir meg mye glede. Kunsten å gå er betydelig undervurdert. «Mottatt» nærmest er bil sterkt overvurdert og dens bivirkninger overses i alt for stor grad. Gjennomsnittlig biltur er visst undersøkt og funnet til rundt 3 km. Opplagt da at antall bilturer kan reduseres og det vil gi store fordeler og øke viljen til bedre tilrettelegging for fotgjengere. Uten dyptpløyende tiltak blir denne rapporten nok en hyllevarmere – etter et antall konferanser med hyggelig og akademisk berikende prat. Jeg har levd noen år, deltatt på konferanser og ser at konkrete prosjekter begrenset geografisk og i tid og penger – og med begeistring og realisme og entreprenører på laget; da kan man få til noe!😊

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

*