Samarbeidet består i bygging av kompetanse og gjør kontrollørene i Vegvesenet kontrollører bedre rustet til å møte mange, forskjellige utfordringer knyttet til misbruk av førerkort. (Foto: Henriette Erken Busterud)

Skal bli enda bedre på avsløre misbruk av førerkort

Publisert:
29. juni 2017
Av
Magnus Ridola

Vegvesenet får hjelp av Nasjonalt ID-senter til å avsløre misbruk av førerkort.

Samarbeidet består i bygging av kompetanse og gjør kontrollørene i Vegvesenet bedre rustet til å møte mange, forskjellige utfordringer knyttet til misbruk av førerkort.

Meld deg på nyhetsbrevet fra Vegnett 

Mangler kjørerett, jukser med hviletiden

Stadig dukker det opp saker der det er avslørt falske førerkort, ekte førerkort som ikke tilhører sjåføren og sjåfører som opererer med flere identiteter. De fleste sakene omfatter sjåfører av tungtransport som opererer kjøretøy de ikke har kjørerrett til, eller som jukser med hviletiden. Det er dessverre enkelt å skaffe seg et falsk førerkort, og det krever også kompetanse for å kontrollere om personen som kjører bilen faktisk er den samme som førerkortet er utstedt til.

I denne videoen kan du se hvordan Vegvesenets kontrollører jobber for å avsløre juksemakere bak rattet.

Opplæring sikrer bedre kontroll

Vegvesenet gjør en viktig jobb i å bistå politiet med kontroller, og hjelpe lastebileiere med å forsikre seg om at sjåførene kjører med gyldig førerkort. Ansatte i Vegvesenet jobber med ID-relaterte oppgaver hver dag, og det er økende behov for opplæring som gir grunnleggende kompetanse i ID-arbeid.

Mikroskop er ett av verktøyene som kan brukes for å skille et ekte førerkort fra et falskt. (Foto: Nasjonalt ID-senter)
Mikroskop er ett av verktøyene som kan brukes for å skille et ekte førerkort fra et falskt. (Foto: Nasjonalt ID-senter)

Ansatte i Vegvesenet har de siste årene gjennomført omfattende opplæring i å avdekke falske førerkort. Fra Kristiansand i sør til Bodø i nord har over 500 ansatte vært på kurs i regi av Nasjonalt ID-senter, der erfarne dokumentgranskere gir en innføring i hvordan man blant annet gjennomfører en dokumentkontroll av førerkort. Alle ansatte i Vegvesenet har også tilgang til Nasjonalt ID-senters nettbaserte opplæringsportal, der de kan gjennomføre diverse e-læringskurs i person- og dokumentkontroll.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

*