Stadig flere i gjesteboka på vinterhotell for salamandere. Foto: Børre Dervo

Mens noen drar til syden om høsten, sjekker salamandere inn på vinterhotell

Publisert:
23. august 2017
Av
Henriette Erken Busterud

I september sjekker flere hundre salamandere inn på Vegvesenets vinterhotell.

 

Storsalamanderen er utrydningstruet i hele Europa. Den lever i dammer og våtmarker som stadig forsvinner på grunn av naturinngrep. Når høsten kommer søker den frostfritt ly og går i dvale i nærheten av dammen – gjerne i små jordhuler.

Meld deg på nyhetsbrev fra vegnett.no

Mange ble påkjørt

Mange salamandre ble overkjørt til og fra overvintring rundt Lahelldammen ved Drammen. Denne har en av landets største kolonier av salamandere (rundt 1500 storsalamander og 7500 småsalamander) og ligger mellom to trafikkerte veger i Lier.

I 2011 fikk Statens vegvesen bygd fire salamanderhotell mellom dammen og vegene og satte opp små stengsler mot vegen. Dette ble gjort i samarbeid med Norsk institutt for naturforskning (NINA).

Både unge og eldre sjekker inn

Forsker Børre Dervo fra NINA ble ansatt som «hotelldirektør». Han er en av landets fremste eksperter på salamandre og har fulgt både byggeprosessen og hotellgjestene med argusøyne.

Forsker og salamanderekspert ved NINA Børre Dervo.
Forsker og salamanderekspert ved NINA Børre Dervo.

-Siden 2012 har over 1200 salamandere overvintret på hotellet. Ett år økte faktisk belegget med hele 90 prosent, sier hotelldirektøren fornøyd.

Statistikken viser at både eldre og yngre bruker hotellet. 10 prosent av gjestene er den rødlistede storsalamanderen.

Underjordisk økohotell

Til sammen kan hotellene huse noen tusen. De har enkel standard og består av mindre stein (5 til 30 cm), dekket av duk og jord. Fra ett av hotellene går det en kanal fra inngangen og ned til dammen. Fra de andre tre hotellene er det mindre enn 10 meter fra hotellet og ned til dammen. Hotellet har enkel standard og er klimanøytralt med sjølbetjening av økologisk mat.

Måles ved avreise

Hotelldirektør Dervo følger nøye med på gjestene.

-De må inn i ei felle på veg ut om våren, slik at de kan bli ført inn i manntallet. Da passerer nemlig salamanderne ei plastkasse, slik at de også kan måles, sier Dervo.

Den store økningen på hotellet viser at salamandere også kan bo og trives i urbane strøk, bare det et tilrettelagt.

Det finnes en håndfull liknende hotell ellers i landet.

-Det er gøy at tiltaket har hatt positiv effekt på salamanderne. Dette viser at der mulig å få til gode miljøtiltak uten at det koster altfor mye, sier prosjektleder Frode Bye i Statens vegvesen.

Vegvesenet har også bygd diverse underganger for frosker og padder.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

*