Etter kontrollen av verkstedet ble utstyr demontert og beslaglagt for å hindre videre drift. (Foto: Erlend Loftenes Røysum)

Statens vegvesen slo til mot ulovlig verksted etter grundig dokumentasjon og anmeldelser

Publisert:
3. november 2017
Av
Charlotte Villanger Nielsen

Vanskelig å drive verksted uten utstyr.

– Nå har vi gjort det vanskelig for eieren å drive det ulovlige verkstedet i Bergen, sier Erlend Loftenes Røysum, som er leder for tilsynsseksjonen i Statens vegvesen region vest.

På grunnlag av etterretningsinformasjon og dokumenterte brudd var grunnlaget for å sette i gang aksjonen god nok da Statens vegvesen og Politiet slo til mot Auto24-verkstedet i Bergen i forrige uke.

Aksjonen ble initiert av Statens vegvesen og gjennom samarbeidet med A-krim deltok også politiet, arbeidstilsynet, skatteetaten og kemneren.

Få vegnett på nyhetsbrev!

Virkemidler som rammer

Han kan fortelle at tilsynsarbeidet i Statens vegvesen region vest har et svært godt samarbeid med Krimseksjonen i Vegdirektoratet. Det er gjennom denne gode samhandlingen vi klarer å skape nye ting, og nå er vi i gang med å ta i bruk nye virkemidler som gjør at det blir full stans på inntekten til verkstedet.

– Nå tar vi utstyr som fjerner selve livsgrunnlaget fra verkstedet. Denne gangen tok vi løftebukken, og uten den er det vanskelig å drive med reparasjoner av biler. Politiet tok også beslag i en del annet av teknisk utstyr som diagnoseverktøy som er viktig for å drive et verksted, sier Røysum.

Kaotiske forhold på det ulovlige verkstedet. (Foto Erlend Loftenes Røysum)
Kaotiske forhold på det ulovlige verkstedet. (Foto Erlend Loftenes Røysum)
20171025_131139 (Medium)
Viktig samarbeid

Han forteller videre at det er viktig å samarbeid med politiet under verkstedsaksjonene.

– Det er politiet som har hjemmel til å gjøre beslag, vår rolle er å arbeide metodisk for å bygge et godt grunnlag for at politiet kan gjøre det de skal gjøre. Derfor er det viktig at alle etatene som er involvert her arbeider sammen tverrfaglig. Da blir aksjonene våre svært effektive, sier han. Han legger til at gjennom politiets ransaking fikk de også tilgang til arbeidsordrer og kundedatabaser som dokumenter et stor omfang av godkjenningspliktig arbeid.

Folk må vite om konsekvensene

Nå er eieren av verkstedet anmeldt og det er opprettet en straffesak. Ifølge Røysum vil det i første omgang bli kalt inn rundt 30 biler på bakgrunn av ordrebøkene til verkstedet, og bileierne vil få pålegg om teknisk kontroll på Bergen trafikkstasjon.

– Vi ønsker at alle verksteder driver lovlig, og denne muligheten er til stede så lenge vilkårene for driften er oppfylt og forskriftene som gjelder blir fulgt. Folk som velger å fikse bilen sin på verksteder som ikke er godkjente, skal vite at de er med på finansiere svart økonomi som betyr blant annet dårlige konkurransevilkår for seriøse aktører, skatteunndragelser og sosial dumping for å nevne noe. Ikke minst tar bileieren en stor risiko knyttet til trafikksikkerhet. Kompetansen kan være dårlig og dette vil gi utslag i kvaliteten på reparasjonen. Bilen kan være direkte trafikkfarlig å kjøre med, sier Røysum, som kjenner at det er ekstra ille når han ser barneseter i bilen som står på løftebukken.

Han håper at folk ikke setter trafikksikkerhet opp mot sparte kroner, og skal det være noen tvil om valg av verksted så er alle godkjente verksteder listet opp på våre nettsider her.

Gjør noe helt nytt

-Vi hadde landsdekkende aksjon i fjor og vi følger systematisk opp. Nå har vi fått politiet med på å gjøre noe som aldri har vært gjort før, og det er å ta verktøy i beslag under selve aksjonen. Det har vært et målrettet arbeid for å få dette til. At Vegvesenet nå lykkes er veldig bra, og det viser seg at godt forarbeid betaler seg. Her har vi skapt et nytt effektivt handlingsrom. Vi har også saker i prosess andre steder, hvor vi forventer at politiet står på for å inndra tilsvarende utstyr når saken avgjøres, sier Molnes, leder av krimseksjonen i Vegdirektoratet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

*