Det nye bølgeformede toalettbygget er et nytt landemerke langs Helgelandskysten. Foto: Lars Grimsby/ Statens vegvesen

Nytt landemerke langs Nasjonal turistveg Helgelandskysten

Publisert:
13. desember 2017
Av
Tonje Tjernet

Et perfekt sted å stoppe for å nyte midtnattsol eller nordlys langs Nasjonal turistveg Helgelandskysten.

Foto: Lars Grimsby/ Statens vegvesen

Ureddplassen i Gildeskål kommune langs Nasjonal turistveg Helgelandskysten er mye brukt av både fastboende og turister. Vinterstid finnes det knapt et vakrere sted å beskue nordlyset, ei heller midnattssolen om sommeren. Etter en omfattende oppgradering fremstår Ureddplassen i ny drakt.

Unik utsikt

– Foruten ny parkeringsplass og et toalett i glass og betong, har vi bygd en utsiktsterrasse og et spektakulært amfi. Amfiet fører ned til strandsonen og er formet som en bred trapp med vekselsvis trapp- og sittetrinn. Trappeanlegget har unik utsikt og tilbyr gode sitteplasser godt skjermet for trafikkstøy, sier Steinar Skaar, strekningsansvarlig for Nasjonal turistveg Helgelandskysten. På amfiet er det satt ut sittebenker i karakteristisk marmor fra Fauske og Ureddmonumentet har fått en ny og verdig plass.

Uredd er navnet på en ubåt som ble senket under andre verdenskrig, noe som førte til at 42 omkom.

Ureddmonumentet ble reist til minne over de 42 omkomne da ubåten «Uredd» ble senket under 2. verdenskrig. Foto: Steinar Skaar
Komplisert betongarbeid

-Sammen med den lokale entreprenøren har vi lykkes med å få fram de kvalitetene arkitekten og landskapsarkitekten har prosjektert. Spesielt har betongarbeidene knyttet til bygget og amfiet vært kompliserte, men vi er godt fornøyd med utførelsen, sier Skaar. Plassen er åpnet for publikum. På grunn av innvendige arbeider og testing av lys og tekniske løsninger, tar det ennå noen uker før toalettbygget kan åpnes for bruk.

 

Prosjektet har en kostnadsramme på 15 millioner kroner og er utarbeidet av LANDSKAPSFABRIKKEN AS v/ Inge Dahlman. Toalettbygget er tegnet av arkitektene Haugen/ Zohar. Entreprenør er Moldjord bygg og anlegg AS.

 

 

Kommentarer (2)

 1. Bjørn Kristoffer Dolva sier:

  Flott prosjekt og en verdig minneplass for mannskapet på ubåten «Urædd».
  Litt bakgrunn om saken er hentet fra avisen «Varden» (1986).

  To telemarkinger ombord da ubåten «Urædd» gikk ned
  To telemarkinger var blant de 43 ombord i ubåten KNM «Urædd» som gikk ned i Fugløyfjorden utenfor Bodø i februar 1943. Som tidligere meldt i Varden ble vraket nylig funnet på ca. 100 meters dyp av minejaktfartøyet KNM «Tana».
  Etterlatte etter de som gikk ned med ubåten blir nå invitert til en minnehøytidelighet på Fugløyfjorden 13. mars neste år. Siden de etterlatte i dag er ukjente for Sjøforsvaret, blir de bedt om å ta kontakt med Sjøforsvarsstaben ved Forsvarets Overkommando i Oslo.
  Matros Kaare Haatvedt, født 1920 i Skien og matros Josef Johannesen født: i 1916 i Kragerø var de eneste telemarkinger ombord i «Urædd».
  – Det foreligger ingen plan­ er om å heve vraket, sier generalinspektøren for Sjøforsvaret, kontreadmiral Bjarne Grimstvedt. – Det har ligget i ro på havbunnen i nær 43 år, og området vil nå bli erklært for krigsgrav. De falne bør fortsatt få hvile i fred. Det vil være mest hensynsfullt overfor så vel dem selv som deres etterlatte.
  Posisjonen vil bli merket i kartet, og fiskefartøyer og andre vil bli bedt om å vise respekt for vraket og de falne, sier admiral Grimstvedt.
  Ubåten gikk ned, antagelig etter å ha gått på en mine i februar 1943. Det var i alt 43 mann ombord i «Urædd» da ubåten gikk ned.
  Besetningen besto av 33 nordmenn og tre briter. Dessuten var seks mann fra kompani Linge og en nordmann fra Secret Intelligence Service.

 2. Sverre Barstad sier:

  Flott plass, men mangler arkitektene og ingeniørene fullstendig praktisk erfaring.
  Dette er en fast stoppeplass for turbusser, mne med bare èn WC er det kø fra bussen stanser til den må kjøre videre..
  For 15 mill burde man klare noe bedre.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

*