Toalettbygget på Ureddplassen, Nasjonal turistveg Helgelandskysten. Arkitekt for bygget: Haugen/Zohar Arkitekter. Landskapsarkitekt: Inge Dahlman, Landskapsfabrikken. Foto: Steinar Skaar

Her skal det trilles ut turistvegperler i sommer

Publisert:
27. februar 2018
Av
Henriette Erken Busterud

Vegvesenet skal forfine nesten femti steder langs turistvegene innen 2024. Fem av prosjektene åpnes i sommer.

Når de Nasjonale turistvegene er en ferdigutviklet attraksjon i 2024, har Vegvesenet gjort tiltak på nesten 200 steder.

-Vi sørger for at turistene får gode møter med fjord, fjell og kyst på alle disse rasteplassene, utsiktspunkt og andre steder som vi har forsterket med spenstig arkitektur og kunst. Og fem av disse stedene har vi gleden av å åpne i sommer.

Det forteller Per Ritzler i Statens vegvesen som blant annet er medieansvarlig for turistvegarbeidet.

Mai: Nasjonal turistveg Helgelandskysten, Ureddplassen

Ureddplassen er et flott sted å nyte både nordlys og midnattssol. Det er også et historisk sted: Den norske Ubåten Uredd ble sprengt under et oppdrag i 1943, og alle 42 om bord omkom. Ubåten ble senere funnet, og for rundt 30 år siden ble det satt opp et minnesmerke for denne krigsgraven. Hele rasteplassen er oppgradert og blitt et nytt moderne landemerke langs Riksveg 17.

Toalettbygget på Ureddplassen. Arkitekt Haugen/Zohar Arkitekter. Landskapsarkitekt: Inge Dahlman, Landskapsfabrikken.<br /> Foto: Steinar Skaar, Statens vegvesen

Juni: Nasjonal turistveg Andøya, Bukkekjerka

På Bukkekjerkja på Andøya blir det parkering, servicebygg med toalett og rasteplass i fjellformasjonen som er et fredet samisk kulturminne. Her har naturen formet et alter og en prekestol, og dette var tidligere et hellig sted der samer ofret til gudene. De siste 50-60 årene er det holdt årlig friluftsgudstjeneste der.

Panorama av Bukkekjerka, Nasjonal turistveg Andøya. Foto: Jarle Wæhler, Statens vegvesen

Juni: Nasjonal turistveg Ryfylke, Ostasteidn (Suldal)

Ostasteidn er en ny rasteplass langs Nasjonal turistveg Ryfylke ved Sandsfjordbrua i Suldal kommune.

Arkitekt og illustrasjon:<br />KAP

Her blir det servicebygg og utkikkspunkt ved nye Sandsfjord bru som krysser Sandsfjorden. Stoppet ligger rundt en stor stein på vestsiden av broen, og har flott utsikt over furukledde fjellsider og fjorden som slynger seg innover.

Juni: Nasjonal turistveg Lofoten, Skreda

Skreda rasteplass på Vestvågøy ligger rett vest for Leknes med flott utsyn mot Offersøystraumen og Nappstraumen.

Rasteplassen er over tretti år gammel, men får nå en extreme makeover. En ny plattform bygges nå på denne plassen på Skreda. Den skal gi flott havutsikt til de som stopper opp på rasteplassen i Lofoten.

Juli: Nasjonal turistveg Hardangervidda, Vøringsfossen

Oppgradering rundt Vøringsfossen, en av landets mest berømte turistattraksjoner, startet i 2015. Både sikkerheten og det estetiske får et stort løft. Deler av anlegget vil bli åpnet i sommer: De besøkende har nå fått en luftig og sikker opplevelse av fossen og dalen. I sommer starter også arbeidet med ei spenstig trappebru over Vøringsfossen.

Foto og arkitekt: Carl-Viggo Hølmebakk

 

Andre må utnytte og foredle verdien av turistvegene

Alt som er gjort langs turistvegene har høy kvalitet, slik at turistene skal kunne nyte god arkitektur i pakt med det beste av norsk natur i mange år.

-Installasjonene skal skinne og aldres med verdighet, påpeker Ritzler.

Blir penger i kassa

Målet med Nasjonale turistveger er også å bidra til næringsutvikling og bosetting i distriktene. Vegvesenet har lagt godt til rette, og reiselivsnæringa må sørge for at det blir liv og puls langs turistvegene.

Undersøkelser viser at de har lykkes med dette mange steder og at turistvegarbeidet bidrar til næringsutvikling.

-Men det er mye å gå på, mener Ritzler:

-Fylkeskom­munene, kommunene og reiselivsbransjen må nå ta turistvegattraksjonen i bruk for å gi kvalitetsbevisste turister god service, interessante opplevelser og spennende aktiviteter. Det er et stort potensial for skape liv rundt turistvegene!

Mer penger i kassa til bedrifter langs Nasjonale turistveger

Full rulle langs turistvegen på Senja

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

*