Brøyting ved Sognefjellshytta ved Nasjonal turistveg Sognefjellet, 17. april 2018. ©Foto: Råmund Mundhjeld, Sognefjellshytta

Åpne fjelloverganger krever stor innsats fra brøytemannskapene i forkant

Publisert:
2. mai 2018
Av
Anne Marie Storli

Svært mange fjelloverganger er nå åpnet etter en lang og snørik vinter. Også for hundre år siden skulle fjellovergangene holdes åpne, og arbeidet skjedde den gangen uten brøytemaskiner og kraftige fresere.

Før måtte mange ta i et tak for å få vegen åpnet til sommeren slik at turister, folk og fe kunne passere. Dette arbeidet ble ofte gjort av lokale småbrukere som gjerne ville tjene noen ekstra kroner når de hadde ledig tid mellom våronn og slåttonn. Det tok sin tid, men det hjalp godt å strø mold oppå snøen, slik at sola fikk smeltet et par meter før de startet med hakke og spade.

Disse karene befinner seg på Haukelifjell, jobben deres er å måke snø for hånd. Bildet er fra 1930, Ser ut som noen av dem har på seg hvite skjorter…

 

I dag har kraftige maskiner erstattet håndmakt, men fremdeles er det en krevende jobb å få åpnet opp fjelloverganger etter snørike vintre. De siste par ukene har brøytemannskapene vært i full sving, og på eksempelvis Gaularfjellet var brøytekantene opp mot elleve meter høye.

Denne videoen er fra Trollstigen og er sett mer enn 125 000 ganger på YouTube. Videoen ble laget av Jo William Boman i 2017 etter at han fikk være med Statens vegvesen da veien skulle åpnes etter vinteren. De som ønsker å  kjøre Trollstigen i år, må nok vente litt – veien er fremdeles vinterstengt.

 

Selv om hest etter hvert ble byttet ut med motoriserte hestekrefter, fortsatte snøryddingen ofte med hjelp av håndmakt. Det har aldri vært en enkel jobb å holde fjellovergangene åpne. Selv med dagens moderne utstyr må vi i perioder gi opp for naturkreftene. Det er vanskelig å sette seg inn i hvor krevende dette arbeidet var for dem som kun hadde hakke og spade og kroppens egne muskler. (Bildene er utlånt fra Vegmuseet).

Bildet tatt ved Dyrskar på Haukeilifjell i 1930. Solide brøytekanter også den gang.

 

På nettsiden vegvesen.no/trafikk finner du informasjon om trafikkforholdene i vårt langstrakte land, og her kan du også planlegge reisen din.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

*