Sjekk om det er kø til ditt sommerparadis før du setter deg i bilen. (Illustrasjon: Statens vegvesen)

Sjekk sommertrafikken på Vegvesenets webkameraer

Publisert:
6. juli 2018
Av
Dagrunn Husum

Skal du reise rundt i Norge i sommer? Visste du at Vegvesenet har 540 web-kamera der du kan sjekke trafikken akkurat nå?

Webkameraene til Statens vegvesen er plassert både langs høytrafikkerte hovedveger og lavtrafikkerte fjelloverganger, ved bomstasjoner og på mange av ferjeleiene. Rundt 150 av de 540 webkameraene sender videostrømmer i sanntid. Resten sender stillbilder av trafikken og føret.

I bruk nesten 2 millioner ganger daglig

Bilder og video er i dag tilgjengelige for trafikantene på vegvesen.no. Men også en rekke lokale, regionale og nasjonale medier samt kommuner, fylkeskommuner og transportselskap tilbyr trafikanter i «sitt» område bilder og videostrømmer fra Vegvesenets webkameraer. Og at webkameraene er en populær tjeneste er det liten tvil om. På en «normaldag» blir video og/eller bilder fra et av kameraene lastet ned rundt halvannen million ganger. På utfartsdager som eks. fredag før påske øker bruken til over 2,5 millioner nedlastinger.  Rekorden ble satt fredagen i vinterferien i fjor da bilder og videoer fra web-kameraene til Vegvesenet ble lastet ned over 5 millioner ganger.

– Dette var en dag med både stor utfart og utfordrende vær og føreforhold, og på slike dager ser vi en voldsom økning både på webkameraene og på andre deler av trafikkmeldingstjenesten vår. Hensikten med kameraene er å gi folk mulighet til selv å sjekke vær og føreforhold når de planlegger reiser, så her kan vi konkludere med at de oppfyller sin rolle, sier Thor-Anders Amundsen, som er systemeier for webkameraene.

Ferjetrafikk og føreforhold engasjerer mest

Ut fra hvilke webkameraer trafikantene bruker særlig mye, leser Amundsen at trafikantene jevnt over er mer interessert i vær og vind enn i trafikkstrømmer. Unntaket er igjen utfartsdager der web-kameraene på for eksempel E6 ut av Oslo er hyppig besøkt. På «normaldager» er stillbilder fra kameraene på høyfjellsoverganger mellom Øst- og Vestlandet det som brukes aller mest av trafikantene, særlig vinterstid.

For kameraer med video, er trafikksituasjonen på ferjekaiene det som ser ut til å engasjere mest. Helt på topp finner vi de fire webkameraene på ferjekaiene Mortavika og Arsvågen på E39 i Rogaland.

Vegvesenets web-kameraer er en populær tjeneste, konstaterer Thor-Anders Amundsen. Rekorden til nå er godt over 5 millioner nedlastinger på en dag(Foto: Dagrunn Husum)

Amundsen lover at Statens vegvesen om kort tid vil kunne tilby enda mer oppdaterte bilder og videostrømmer fra enda flere kameraer.

– Vi regner med at vi i løpet av ett eller to år kan kjøre video fra rundt 200 kameraer. Noen steder vil vi fortsatt ha stillbilder, men disse vil oppdateres oftere. I dag har vi ett system for bilder og ett eget system for video. I løpet av høsten håper kunne å integrere systemene slik at trafikantene finner både video og bilder på vegvesen.no/trafikk, sier han.

Bruk web-kamera til prosjektinformasjon!

Flere av de store utbyggingsprosjektene våre bruker i dag web-kameraer for å dokumentere byggeprosessen. Amundsens gode sommertips er å sette opp midlertidige webkamera ved store utbyggings- og/eller vedlikeholdsprosjekter med mye trafikk.

– Da kan trafikantene selv gå inn og sjekke hvordan kø-situasjonen er akkurat nå – og kanskje vente med å dra ut til det har blitt litt roligere. Det gir oss mulighet til å yte god service og informasjon til en svært beskjeden sum penger, mener han.

Nei, personvern er ikke et problem

Over 500 kameraer som sender bilder og strømmer video fra vegene våre aktualiserer også spørsmålet om personvern og overvåkning. Men her kan Amundsen berolige alle:

– Vi har med vilje skrudd ned kvaliteten på selve webkameraet slik at vi ikke kan lese registreringsnummer eller kjenne igjen personer som sitter i bilene når vi ser på bildene eller videoene. Vi sladder også private områder og hus slik at vi kan tilby en god tjeneste til trafikantene uten at noen må føle at de blir overvåket av webkameraene, understreker Thor- Anders Amundsen.

Én kommentar

  1. Morten Hofft sier:

    Når kommer kameraet på fv. 211 på Haglebu i drift igjen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

*