Rekordlave ulykkestall er ingen hvilepute. Målet er null drepte og null skadde. (Foto: Knut Opeide).

Tredobling av trafikkdrepte i september

Publisert:
30. september 2018
Av
Kjell Bjørn Vinje

17 omkom i september-trafikken. Det er mer enn en tredobling i forhold til samme måned i fjor.

– Dette har vært en blytung måned for trafikksikkerheten. Dette er tungt å ta innover seg, sier vegdirektør Terje Moe Gustavsen etter å ha studert Statens vegvesens foreløpige tall for september og årets tre første kvartaler.

– Forferdelig. Dette er langt mer enn tall og statistikk. Vi snakker om mennesker, skjebner, familier, etterlatte og berørte lokalsamfunn.

September fikk den verst tenkelige starten da fem omkom 2. september i en veteranbil-ulykke i Rjukan.

80 så langt

Mens fem omkom på norske veier i september i fjor har 17 mistet livet i 13 dødsulykker i samme måned i år. Så langt i år har 80 omkommet på norske veier, noe som er åtte flere enn i løpet av de ni første månedene i fjor.

Vi snakker om mennesker, skjebner, familier, etterlatte og berørte lokalsamfunn.

I 2017 mistet 72 livet i trafikken i løpet av årets tre første kvartaler. 111 omkom i 2016, 87 i 2015 og 126 i 2014.

– Dette har vært en blytung måned for trafikksikkerheten, sier Terje Moe Gustavsen. (Foto: Anne Marie Storli).

Flest i Hordaland

Det er flest trafikkdrepte i Hordaland. Hittil i år har ni omkommet i fylket. I Akershus har syv mistet livet, i Rogaland og Telemark har sju omkommet, mens det har vært seks dødsulykker på veiene i Aust-Agder.

Finnmark skiller seg positivt ut. Her har ingen mistet livet på veiene så langt i i 2018.

Utforkjørings- og møteulykker dominerer både i september og så langt i år

Frykter høsten

Vegvesenet er spent foran høsten og vinteren.

– Vi går inn i en krevende tid med mørke, glatte veibaner, mye regn og etter hvert også frost og snø. Dette må trafikantene ta hensyn til. Sikkerhetsmarginene er mindre enn ellers, sier Gustavsen.

Fortsatt for mange skadde

Selv om langtidstendensen for trafikkdrepte er svært positiv, er Statens vegvesen likevel urolige for at utviklingene av hardt skadde i trafikken ikke er like god. Det er satt ambisiøse mål i Nasjonal transportplan.

– Det har vært en svak nedgang også i antall hardt skadde i trafikken. Men vi har ikke samme positive utviklingen og sliter med å nå målene i Nasjonal transportplan. Innsatsen mot trafikkulykkene må fortsette med uforminsket styrke, sier vegdirektøren.

Verdens beste

I flere år har Norge vært verdens beste trafikksikkerhetsland med færrest drepte i trafikken pr. innbygger.

Vi går inn i en krevende tid med mørke, glatte veibaner, mye regn og etter hvert også frost og snø.

– Vi har satt oss høye mål. Skal vi nå disse, kan vi ikke hvile på laurbærene. Det holder rett og slett ikke å bare fortsette i samme spor. Vi må jobbe enda mer målretta, systematisk og helhetlig. Samtidig er vi helt avhengig av å tilegne oss og ta i bruk ny kunnskap underveis, sier vegdirektør Terje Moe Gustavsen.

Vegvesenet skal gjøre sitt for trafikksikkerheten ved å sørge for gode sikre veier og tydelig informasjon. Men trafikantene må også gjøre sitt, ved å holde fartsgrensen, kjøre etter forholdene, bruke sikkerhetsbelte og annet sikkerhetsutstyr og være rusfri.

Én kommentar

  1. Ragnar Hidle sier:

    Sett ned farten på smale og svingete riks/fylkesveier uten gang/sykkelveier og uten belysning,kan med fordel for liv og helse settes ned fra 80 til 60 på flere strekninger. Tror mange overvurderer seg selv med dages sikre biler ,og er for dårlig til å avpasse farten etter vei/føre/siktforhold. Veldig VIKTIG å sette enda større fokus på hvor viktig det er å ha 100% fokus på veien hele tiden, å ikke la seg friste til en titt i smarttelefonen. Bare noen sekunder med blikket vekk fra veien kan bety smerte og død for flere familier! Kjør på med flere opplysningskampanjer i TV /media om hvor farlig dette er, her kan det gjelde LIV eller DØD! Tror også det godt kan gjøres fokus på hvor viktig det er å ha god nok avstand til kjøretøyet foran, spesielt i høye hastigheter og den årstiden vi nå går inn i.Også lurt med fokus på hvor viktig det er ikke å slurve med bruken av REFLEKS,spesielt for de som ferdes på veier uten gangvei!

    Med vennlig hilsen Ragnar Hidle

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

*