Folk fulgte ivrig med. Foto: Henriette Erken Busterud

Flyktninger fikk teste hvor viktig bilbelte er

Publisert:
4. oktober 2018
Av
Henriette Erken Busterud

150 bosatte flyktninger i Bærum får denne uka lære mer om trafikksikkerhet og norsk trafikkultur.

Kursdeltagerne fikk først foredrag om trafikksikkerhet, deretter to timer på trafikkstasjon for å prøve simulatorene Bråstopp og Veltepetter.

Mange har førerkort fra hjemlandet og noen har tatt førerkort her i Norge etter at de kom hit, og de kunne fortelle at det er store forskjeller i trafikken

Viktig å lære

– Vår trafikkultur skiller seg fra den kulturen mange av flyktningene kommer fra. Det er viktig å lære hvordan norsk trafikk er regulert med lover, regler og kultur. Trafikk er også ett av satsingsområdene til folkehelsearbeidet i Bærum kommune, så dette er et spennende samarbeidsprosjekt.

Det sier Ingvild Amble, senior kommunikasjonsrådgiver i Region øst som sammen med kontorsjef Hanne Kjeldahl fra trafikkstasjonen på Billingstad, underviser fire grupper fire dager på rad denne uka.

– Vi var veldig spente, men første kursdag gikk veldig bra. De som satt på første rad var skikkelig engasjerte og stilte spørsmål og reflekterte rundt det vi sa. Mange har førerkort fra hjemlandet og noen har tatt førerkort her i Norge etter at de kom hit, og de kunne fortelle at det er store forskjeller i trafikken. Flere av deltakerne er i gang med å ta førerkort for buss – et samarbeid Voksenopplæringen i Bærum har med Nobina, fordi det er gode utsikter for jobb som bussjåfør i og rundt Oslo.

Enkle ord er alfa omega

Amble sier språknivået er den største utfordringen.

– Erfaringen etter første dag, da vi hadde den gruppen som er sterkest i norsk, er at vi må snakke enda saktere og bruke enklere ord enn vi gjorde – og unngå vegvesenord. Det blir nok litt mer krevende utover i uken, men sammen med filmer og illustrasjoner tror vi de får med seg det viktigste budskapet, supplerer Kjeldahl.

På Billingstad trafikkstasjon fikk deltagerne en enkel innføring i kjøp og salg av bil og hva en kan få gjort på en trafikkstasjon. Mange ville også prøve Veltepetter og Bråstopp der en får føle på kroppen hvor viktig det er å bruke bilbelte.

Undervisningen er et samarbeid mellom Voksenopplæringen og Statens vegvesen.

Oppsummering av dagens økt: Fra venstre Tom Gunnestad, Bjørn Eng, Ingvild Amble og Hanne Kjeldahl fra Statens vegvesen og Iselin Roberg og Linn Grimstad -Nielsen fra Voksenopplæringen i Bærum kommune

Flere tiltak

I Nasjonal tiltaksplan for trafikksikkerhet på veg er det beskrevet tiltak for innvandrere med fast opphold. Kommuner skal blant annet tilby opplæring i samfunnskunnskap, og da er transport i lokalmiljøet og enkle trafikkregler et aktuelt tema. Vegvesenet har tidligere lagd undervisningsopplegg for dette, i samarbeid med fylkenes trafikksikkerhetsutvalg og kommuner, noe som blant annet er brukt av kommuner i Oppland.

Statens vegvesen formidler også trafikksikkerhetsbudskap på arenaer med mange innvandrere, som på festivaler og i organisasjoner, menigheter og interesse­foreninger.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

*