Statens vegvesen ønsker å dele kvalitetssikrede data om bil- og sykkeltrafikk fra over 2000 registreringspunkter rundt i landet. Bildet er fra E18 ved Lysaker utenfor Oslo. (Foto: Knut Opeide).

Teknologidagene: Vegvesenet åpnet skatteskisten med trafikkdata

Publisert:
30. oktober 2018
Av
Anne Marie Storli

30. oktober åpnet Statens vegvesen sin nye trafikkdataportal vegvesen.no/trafikkdata. Det gir muligheter for alle til å sjekke hvor mange som sykler eller kjører et bestemt sted.

Den offisielle åpningen av trafikkdatasiden på vegvesen.no skjedde på Teknologidagene i Trondheim. Det markerer et stort skritt nærmere Vegvesenet sitt mål om å kunne tilby brukerne trafikkdata med kjent kvalitet som er lett tilgjengelig. For å nå målet har Vegvesenet siden 2013 jobbet systematisk for å øke kvaliteten på dataene og få til mer effektiv registrering.

To tusen registreringspunkter landet rundt

Resultatet er at det i dag strømmer inn kvalitetssikrede data om bil- og sykkeltrafikk fra over 2000 registreringspunkter rundt i landet. Når et kjøretøy passerer et punkt, blir fart, lengde, kjøretøyklasse og tidsluke mellom kjøretøy registrert. For sykkelpasseringer registreres fart.

Etterspurte trafikkdata

Trafikkdata er en svært populær og etterspurt «vare». I tillegg til at de brukes som grunnlag for planlegging og dimensjonering av veg, drift og vedlikehold, er de også viktige grunnlag for Politiet, Statistisk Sentralbyrå, fylkeskommuner, kommuner, forskningsmiljø, media og privat næringsliv. Og med vegvesen.no/trafikkdata på plass, er også trafikkdata-skattekisten åpen for alle interesserte.

Når et kjøretøy passerer et punkt, blir fart, lengde, kjøretøyklasse og tidsluke mellom kjøretøy registrert.

I første omgang vil vegvesen.no/trafikkdata kun inneholde trafikkmengde per time og månedsdøgntrafikk for kjøretøy og sykkel. Men i løpet av 2018 vil Vegvesenet også rulle ut fortløpende tilgang til data som gjennomsnittsfart, kjøretøytype og årsdøgntrafikk. Statens vegvesen vil også dele trafikkdata via et offentlig datauthentingsgrensesnitt (også kalt API).

Program for Teknologidagene finner du her.

 

Kommentarer (5)

 1. Terje Andersen sier:

  Meget bra tiltak! Dette vil bli fint å slå i bordet med til alle de som surmuler om at Statens Vegvesen brøyter sykkelfeltene inn til Oslo til tross for at «ingen» sykler vinterstid (noe jeg føler meg sikker på at er en feil påstand). Håper at vi får tilgang til data langt tilbake i tid for å se trender over tid.

 2. Tore opdal sier:

  Jeg sykler til jobbe hver dag – og til Bergen sentrum rett som det er. Men jeg sykler ikke på dedikert sykkelvei noe sted og det gjelde ganske sikkert fler enn meg. Sykkeltrafikk er i sin natur ganske annerledes enn biltrafikk. Derfor har sykkeltrafikkmålinger kan hende svak relevans.

 3. Lars Meisingseth sier:

  Terje: data vil rimelig snart bli tilgjengelig så langt tilbake vi har. Det store løftet på sykkeltellinger begynte fra 2015 av, men vi vil selvsagt tilgjengeliggjøre data også fra «gamledager» 🙂

  Tore: enig. En annen faktor er at mange sykkelturer foregår på kommunal veg, hvor vi ikke får samlet inn data (per nå).

  Svarer på vegne av løsningen som produkteier for denne.

 4. Anne Marie Storli sier:

  Dette skal vi fikse. Takk for at du sier fra.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

*