Prisvinner Eskild Bakke og Kjersti Kvalheim Dunham fra Vegdirektoratet (Foto: Knut Opeide)

Fikk pris for master om bysykkelbruk

Publisert:
7. november 2018
Av
Henriette Erken Busterud

Hvilke faktorer påvirker bysykkelbruken i Oslo?

Det er tittelen på Eskild Bakkes master som fikk heder og ære fra Vegvesenet.

De deler ut diplom og 25.000 kroner til den som har skrevet den beste oppgaven innen veg og samferdselsrelaterte emner på NTNU (som har fått karakter A)

Årets vinner har analysert 2.5 millioner registrerte bysykkelturer i Oslo fra 2017. Disse har han koblet mot kartdata og værdata for å få fram bruksmønster og reisevaner.

Hvordan virker vær og temperatur?

-Jeg har spesielt sett på hvordan temperatur og nedbør påvirker bysykkelbruken. Været har ulike effekt på ulike turer og på ulike tider av døgnet. For eksempel er det liten nedgang i morgenrushet når det regner sammenlignet med andre tidspunkt, sier Bakke og fortsetter:

-Resultatene viser at det er liten forskjell når vi skal på jobb, men i helgene er det annerledes. En annen ting er at antall korte turer (under 1,2) har liten nedgang når det regner, men stor nedgang på turer over 2,5 kilometer.

Det er vanskelig å registrere gående og syklende, så å bruke data fra bysykkelbruk er en god mulighet til å forske på dette. I denne oppgaven blir dette gjort for første gang i dette omfanget.

Stas

-Det er veldig stats å få en sånn pris. Det har vært mye jobb, så det er gøy at det har blitt lagt merke til, sier Bakke.

Han er nå ansatt i Plan- og bygningsetaten Bergen kommune der han jobber med planlegging av bybanen og sykkelveg langs traseen.

Karakter A

Kriterier for utdeling er Karakter A, «fremragende», og oppgaven er relevant for Statens vegvesen og veg- og samferdselssektoren. Og her er juryens dom:

«Resultatet av oppgaven viser hvordan denne type analyser gir verdifull kunnskap om sykling, og hvordan forskjellige faktorer påvirker dette. Sykling er i tiden, både som transportmiddel og i et miljø-og helseperspektiv, og det er viktig å ha god kunnskap om temaet».

Masteroppgaven er presentert på «Trafikkdage i Aalborg» høsten 2018, basert på et skrevet paper. Paperet er også sendt til review for publisering i «Danish Journal of Transportation Research».

Veileder: Trude Tørset, Institutt for Bygg og miljø.

Én kommentar

  1. Trude Tørset sier:

    Gratulerer så mye til Eskild!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

*