Ros til Vegvesenet: Nato har beskrevet øvelsen som svært vellykket, og at det norske totalforsvaret er et godt eksempel på hvordan et vertsland kan håndtere utfordringen. (Foto: Torbjørn Kjosvold, Forsvaret).

Trident Juncture avsluttes – 10000 militære kjøretøy skal ut av landet

Publisert:
8. november 2018
Av
Åsmund Møller Johansen

De neste fire ukene må trafikantene regne med militær kolonnetrafikk hver dag.

Denne uken avsluttes feltøvelsen under NATO-øvelsen Trident Juncture 2018. Om lag 10 000 militære kjøretøy skal ut av landet igjen. Det skal skje på de samme vegene som under transporten inn i landet, men på kortere tid.

Transporten inn pågikk over åtte uker. Returen gjennomføres i løpet av fire uker. Det betyr at det blir militær kolonnetrafikk hver dag den neste måneden, og ikke i snitt annenhver dag som under transporten inn. Statens vegvesen ber trafikantene beregne ekstra kjøretid og være ekstra oppmerksomme.

De militære kolonnene kan bestå av inntil tolv kjøretøy. I mange tilfeller vil kolonnene operere i lavere hastighet enn øvrig trafikk.

Først skal styrkene returnere fra øvingsområdene til områdene de var i før feltøvelsen. Fram til 10. november vil det være mye trafikk mellom Røros og Elverum/Haslemoen, Folldal og Lesja, Drevsjø og Rena, Tynset og Haltdalen, Ulsberg/Berkåk og Orkanger, og Rindal og Stjørdal. Deretter skal kjøretøy og annet materiell transporteres til havnene i Fredrikstad, Åndalsnes, Orkanger, Hammernesodden og Fiborgtangen. Dette vil pågå fram til begynnelsen av desember.

Se oversikt over hvilke veger som blir berørt av hjemtransporten.

Søk trafikkinformasjon og beregn ekstra kjøretid

Statens vegvesen forventer forsinkelser i trafikken i forbindelse med returtransporten.

– De militære kolonnene kan bestå av inntil tolv kjøretøy. I mange tilfeller vil kolonnene operere i lavere hastighet enn øvrig trafikk. Det betyr at det kan forventes forsinkelser på de berørte vegene, sier beredskapsrådgiver Tor Inge Løkhaug i Statens vegvesen.

Trafikantene oppfordres til å følge med Statens vegvesens nettsider for daglig informasjon om trafikkavviklingen.
– Og lytt til radio under turen, anbefaler Løkhaug.

Det kan forventes forsinkelser på de berørte vegene.

Fram til 15. november anbefaler Statens vegvesen at trafikantene velger E6 Gudbrandsdalen framfor riksveg 3 Østerdalen hvis man skal kjøre Oslo – Trondheim.

Vær ekstra oppmerksom – militær kolonne skal ikke forstyrres eler hindres

Alle militære kolonner er merket. Kjøretøy med bred last vil ha ytterligere merking og følgebil. Trafikkreglene sier at en militær kolonne ikke forstyrres eller hindres.

– Vi fraråder forbikjøring av militære kolonner på det sterkeste, sier seksjonsleder Hans Olav Halvorsen i Statens vegvesen.

Statens vegvesen ber om at sivile og militære trafikanter er oppmerksomme på hverandre.

– Vårt hovedinntrykk så langt er at både sivile og militære trafikanter har vært tålmodige og tatt hensyn til hverandre. Det er vi glade for. Vi håper at dette fortsetter under hjemtransporten, sier Halvorsen.

Vi fraråder forbikjøring av militære kolonner på det sterkeste.

Statens vegvesen vil følge nøye med på trafikkavviklingen i de berørte områdene i ukene som kommer.

– Vegtrafikksentralene våre overvåker vegnettet kontinuerlig 24 timer i døgnet, og vi samarbeider tett med både politiet og Forsvaret, sier Halvorsen.

Vær, føre og uforutsette hendelser vil kunne påvirke vil kunne påvirke trafikkavviklingen.

Se film om militær kolonne:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

*