Ferja Stavangerfjord mot land i Arsvågen på E39 i Rogaland. Sambandet Mortavika - Arsvågen over Boknafjorden er en av strekningene der det blir innført betaling med AutoPASS-ferjekonto. (Foto: Knut Opeide).

AutoPASS-betaling for ferje vil forenkle hverdagen for trafikantene

Publisert:
18. desember 2018
Av
Beate Viktoria Ørbeck

Fra 1. januar starter den nye betalingsordningen AutoPASS for ferje på flere ferjestrekninger i landet.

Da kan du betale enten med AutoPASS-brikke eller AutoPASS-ferjekort, avhengig av hvilket ferjesamband man benytter i tillegg til dagens betalingsløsninger i en overgangsordning.

Den nye ordningen gjelder for de fleste ferjesamband i landet, men ikke i Troms, Finnmark, noen strekninger i Trøndelag, Rogaland og på ferjesambandet Moss-Horten.

Forenkler hverdagen

– Innføringen av AutoPASS for ferje vil forenkle hverdagen for trafikantene. Ferjeselskapene tar fremdeles imot betaling. Men et nytt selskap har fått oppdraget med å håndtere selve betalingstransaksjonene som styres inn mot en sentral AutoPASS-ferjekonto, forteller prosjektleder Dag Hole i Statens vegvesen.

På denne kontoen kan kundene få oversikt over status som for eksempel gjennomførte reiser og innbetalt forskudd.

Enten brikke eller ferjekort

AutoPASS for ferje innebærer at kunden må ha AutoPASS-brikke eller AutoPASS-ferjekort, for fortsatt få rabatt avhengig av hvilket ferjesamband man benytter.

AutoPASS-ferjekort gjelder på ferjesamband med betaling for både passasjerer og kjøretøy. AutoPASS-brikke gjelder derimot på ferjesamband med betaling kun for kjøretøy. Passasjerene reiser gratis på disse sambandene.

Kan tegne AutoPASS-ferjeavtale

Forskuddsbetaling gir private 50 prosent og bedrifter 40 prosent rabatt.

Reisende med AutoPASS-brikke, men som ikke har tegnet AutoPASS-ferjeavtale, får likevel 10 prosent brikkerabatt. Reisen blir i slike tilfeller belastet den sentrale AutoPASS-avtalen og kommer på den vanlige brikkefakturaen.

Det blir fortsatt mulig å betale manuelt på alle ferjesambandene, men til full pris.

Ulike betalingsmiddel på ferjesamband

De fleste av ferjesambandene vil ved oppstart av den nye ordningen bruke AutoPASS-ferjekort. Overgang til betaling med AutoPASS-brikker skjer normalt i forbindelse med inngåelse av nye driftskontrakter.

Fra 1. januar 2019 starter følgende ferjesamband med AutoPASS brikkebetaling:

 • Halhjem – Sandvikvåg
 • Arsvågen – Mortavika
 • Anda – Lote
 • Flakk – Rørvik
 • Brekstad – Valset
 • Bognes – Skarberget
 • Drag – Kjøpsvik

Overgangsordning

For å gjøre overgangen til nytt betalingskonsept mykere, blir dagens verdikort og storbrukerkort mulig å bruke i en overgangsperiode etter oppstart av AutoPASS-betaling for ferje. Forskudd betalt inn på et verdikort kan brukes opp, men ferjeselskapene har også refusjonsordninger for sine respektive verdikort. Se informasjon på ferjeselskapene sine nettsider.

Se mer informasjon om ny betalingsordning og avvikling av den gamle ordningen på http://www.autopassferje.no/.

 

Kommentarer (7)

 1. John Helge Stenhaug sier:

  Dere har glemt Bogenes – Lødingen

 2. Anne Marie Storli sier:

  John Helge Stenhaug: Bognes-Lødingen tar i bruk AutoPASS-brikker først i 2023.

 3. Ole Kvithaug sier:

  hvor lang er overgangsperioden for verdikort

 4. Cato sier:

  Korleis ska mannskap ha kontroll på hvor mange passasjerer som er ombord om det skulle skje noe?

 5. T. sier:

  Må passasjerene betale om bord på fergen mellom Ørnes- Meløy- Vassdalsvik – Bolga eller er det bare biler som betaler å passasjerene reiser gratis? Hva blir ny pris for bil mellom Meløy- Ørnes å mellom Meløy- Vassdalsvik? Mannskapet på fergen har vi spurt de aner ingen ting å vet heller ikke når det starter.

 6. Anne Marie Storli sier:

  Du finner kanskje svaret på AutoPass sin nettside: https://www.autopass.no/ Hvis ikke, bør du sende spørsmålet til dem.

 7. Beate Ørbeck sier:

  Ingen av disse sambandene har tatt i bruk AutoPASS-brikker og AutoPASS-regulativet. Dvs. at man fortsetter med samme ordningen som tidligere og betaler for bil og passasjerer iht. Riksregulativet for ferjetakst som vanlig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

*