Foto: Knut Opeide, Statens vegvesen

Regjeringen tilrettelegger for nye roller i bompengeinnkrevingen

Publisert:
14. desember 2018
Av
Beate Viktoria Ørbeck

Regjeringen vedtok i dag en forskrift som tilrettelegger for å skille ut utstedervirksomheten fra bompengeselskapene.

Det innebærer at det norske bompengemarkedet nå åpnes opp for norske og europeiske aktører.

– Dette er en viktig milepæl i arbeidet med bompengereformen.Vi profesjonaliserer bompengesektoren ved at vi nå legger grunnlaget for fremtidig drift i tråd med europeiske standarder, sier Åge Jensen, avdelingsdirektør i Vegdirektoratet.

Pressemelding fra Samferdselsdepartementet

Rendyrkes i egne juridiske enheter

Utstederforskriften, som nå er vedtatt av regjeringen, legger bant annet føringer for hvordan den nye utstedervirksomheten skal fungere. Den skal skilles ut fra eksisterende bompengeselskap og rendyrkes i egne juridiske enheter med tydelig skille mellom økonomi, organisasjon og eierskap.

Utskillelsen skal hindre kryss-subsidiering og åpne opp for at nye utstedere kan tilby andre produkter og tjenester, som parkering. De vil få ansvar for betaling fra alle brukere som har AutoPASS-avtale og bombrikke på veg og ferje.

Overgangsperiode

Det legges opp til en overgangsperiode for eksisterende bompengeselskap til å skille ut utstedervirksomheten i løpet av 18 måneder, med mulighet for forlengelse på inntil seks måneder.

Forskriften trer i kraft fra og med 1.1.2019.

Om utstederforskriften

Én kommentar

  1. Lars E. Winther sier:

    Jeg regner med at begrunnelse til endring i artikkelen bare er en annen måte og beskrive at det nå legges til rette for å hente utbytte fra tre selskaper i stedet for et.

    Personlig tror jeg summen av drift var billigere den gang det satt betjening for manuell betaling ved alle bomstasjoner.
    Summen av de kostnadene nådde nok aldri opp i de kostnadene vi nå har på utbytte og byutvikling, og som vi alle vet aldri har hatt noe med bomstasjonenes opprinnelige formål å gjør.?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

*