Tunge kjøretøy er en stor utfordring i vinter-Norge, og nå sendes flere kontrollører nordover. Illustrasjonsfoto fra en tidligere kontroll i Lærdal. (Foto: Heidi Ravnestad).

Kjøretøykontroller: Sender folk til nord

Publisert:
15. januar 2019
Av
Kjell Solem

Statens vegvesen sender i dag mannskap til kjøretøykontroller langs utsatte strekninger i Nord-Norge etter flere alvorlige hendelser på veiene, opplyser avdelingsdirektør for tilsyn og kontroll i Statens vegvesen, Henning Harsem.

– Tunge kjøretøy er en stor utfordring i vinter-Norge. Vi setter store ressurser inn på blant annet å kontrollere dekkene og at de bringer med kjetting. Vi er vant til å støtte hverandre i Statens vegvesens utekontroll, sier Harsem.

Faksimile fra Nordlys, 14. januar 2018.

To av tre tungbiler fikk kjøreforbud

I løpet av 2018 ble det gjennomført 82 844 tungtransportkontroller. 40 prosent av kontrollene førte til en eller flere skriftlige anmerkninger. 23 prosent av kjøretøyene fikk kjøreforbud.

– Vi setter inn ressursene der vi får mest igjen for kontrollinnsatsen. Det hjelper ikke bare å stå på Svinesund med bar asfalt når det er såpeglatt over Saltfjellet. Et vogntog kan for eksempel være skodd for å kjøre på bar vei, men må stanses før fjelloverganger, sier Harsem.

Færre ulykker

Statens vegvesens ulykkeregister viser at andel ulykker der tunge kjøretøy er involvert, er redusert de siste ti årene. Tungbilene vært involvert i om lag syv prosent av alle ulykkene på veiene. I følge Vegvesenets straks-register var tungbiler involvert i 374 ulykker i 2017. Det høyeste antall ulykker i tiårsperioden med tunge kjøretøy involvert, var i 2008 med 828 ulykker.

Tunge kjøretøy involvert i ulykker.

Én kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

*