Snø- og isfrie veier står nok høyt på ønskelista hos mange. (Foto: Knut Opeide, Statens vegvesen)

Drømmen om en isfri vei

Publisert:
25. februar 2019
Av
Giselle Jensen

Studenter foreslår at Statens vegvesen utnytter mulighetene i piezoelektrisitet for å holde veiene isfrie.

Innovasjonscampen ved Universitetet i Agder (UiA) utfordret andreårsstudentene ved byggdesignstudiet til å finne innovative løsninger på problemstillinger i samferdselssektoren. Campen arrangeres hvert år av Statens vegvesen, UiA og Ungt entreprenørskap.

Trafikk produserer strøm

Vinnerne presenterte en løsning der Piezo-teknologien bygges inn i veien og fungerer som innlagte varmekabler. Piezoelektrisitet er et naturfenomen der elektriske ladninger blir produsert ved at et materiale bestående av krystaller blir påført press. Plater som inneholder piezo legges i veien, og når tungbiler kjører på veiene, skapes energi som brukes til oppvarming, belysning osv. av motorveien. Strømproduksjonen øker når trykket øker. Ifølge Wikipedia ble effekten oppdaget allerede i 1880 av Jacques og Pierre Curie. (piezein = presse/klemme).

Vinnerlaget: Thor Kristian Ryen, Maria Granlund, Yvonne-Marie Miniggio og Nikolai Birkeland, her sammen med Vegvesenets regionvegsjef Kjell Inge Davik. (Foto: Kari Liheim Sund)

Må alltid tenke rekruttering

– Innovasjonscamp er en arena for å inspirere studenter til å jobbe med vei, transport, samferdsel og mobilitet i fremtiden. Det er viktig for Statens vegvesen å sikre rekruttering til bransjen. Vi vil synliggjøre at vi har svært mange spennende fagområder med mange uløste utfordringer, sier rådgiver Karianne Dannevig Demarteau i Statens vegvesen.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

*