Vegvesenet planlegger blant annet steintrapp opp til Torghatten. Skisseforslag: Østengen & Bergo AS Landskapsarkitekter MNLA

Planer om steintrapper til Torghatten

Publisert:
20. februar 2019
Av
Henriette Erken Busterud

Økt besøk og behov for bedre sikkerhet gjør at Torghatten trenger et løft.

Torghatten langs Nasjonal turistveg Helgelandskysten er et nasjonalt landemerke og kjent for hullet som ble gravd ut i istida.

Torghatten er en av ti store attraksjoner der Statens vegvesen ruster opp og hever kvaliteten på området rundt i forbindelse med turistvegsatsinga.  Dette er fyrtårn i markedsføringa av Norge, men steder som er preget av slitasje og mangelfull tilrettelegging. Turistenes møte med norsk natur er viktig for landets omdømme og for å bli et attraktivt reisemål. Åtte steder er ferdige eller godt i gang, som for eksempel Vøringsfossen, og nå er det Torghatten sin tur.

– Trenger et løft

– Torghatten er en viktig satsing for Nord-Norge, men trenger et løft med tanke på økt besøk og sikkerhet. Infrastruktur, toalett og parkering har ikke den kvaliteten man forventer av en attraksjon med så stor betydning for reiselivet i området.

Det sier Grete Kongshaug som er plan- og prosessleder for Turistvegseksjonen i Statens vegvesen.

Trapp kan erstatte sti

Det tar rundt 20 minutter å gå opp til Torghatten på sti.  Nå har Vegvesenet skissene klare for hvordan stiene kan rustes opp både opp til, gjennom og rundt Torghatten. Forslaget er at den skal erstattes av steintrapp bygd av sherpaer.

– Disse har lagd steintrapper med hell andre steder i Norge, blant annet ved Skjervsfossen langs Nasjonal turistveg Hardanger, sier Kongshaug.

Håper på oppstart i 2023

Statens vegvesen er nå i god dialog med Nordland Fylkeskommune og Brønnøy kommune om finansiering av prosjektet som vil koste rundt 50 millioner kroner.

I tillegg til å ruste opp stien planlegger vi en større parkeringsplass, og på sikt et servicebygg med toalett og informasjon.

– Det gjenstår mye arbeid med reguleringsplan og finansiering, men målet er byggestart innen 2023, sier Kongshaug.

Fylkesveg 17, Nasjonal turistveg Helgelandskysten i Brønnøy med den karakteristiske Torghatten midt i bildet. Foto: Roger Ellingsen, Statens vegvesen

 

 

 

Én kommentar

  1. Geir Melum sier:

    En meget god ide. Min kone kunne ikke bli med opp p.g.a. redusert fremkommelighet. Det er verdt kostnadene og gjennomføre prosjektet slik at flere får ta del i den unike naturen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

*