Pia Olsen Haukali mottok prisen fra vegdirektøren. (Foto: Statens vegvesen)

Etterlyser et feministisk perspektiv på byplanlegging

Publisert:
11. mars 2019
Av
Giselle Jensen

Masterstudenten Pia Olsen Haukali mottok prisen for beste master NMBU 2018. Hun brenner for å gjøre byrommet mer humant.

– Å planlegge i et feministisk perspektiv er å planlegge for alle, hevder Haukali.

Med oppgaven «Likestilte byrom: en utforskning av hvordan en feministisk tilnærming kan bidra til utforming av offentlige byrom i indre Oslo» viser Haukali fordelene ved å bygge demokratiske og inkluderende byrom. Hun presenterer en metodikk for å utforme helhetlige løsninger der gater og byrom ikke bare er transportårer, men også en trygg arena for sosialt liv.

Utrygge omgivelser utelukker mange kvinner

– Byplanlegging må være humanistisk og demokratisk. Kjønn ignoreres i stor grad i arkitektur og planlegging. Det fører til forskjeller mellom kjønnene i bruk og tilgang til offentlige byrom, sier Haukali.

Studiet bekrefter at det er store ulikheter mellom kjønnene i bruk av parkene. Jenter forsvinner i stor grad fra parkene i 10-års alderen fordi deres behov er glemt i planleggingen. Konsekvensen blir at jenter og kvinner henvises til det private rom.

Trygge omgivelser med god belysning, innsikt fra omgivelsene, andre mennesker og flere valgmuligheter for aktivitet og pauser er faktorer som tiltrekker kvinner. Mørke underganger er typisk steder kvinner unngår, men også mange menn kvier seg for å bruke undergangene.

Parkene skal være til for alle

Pia Olsen Haukali har sammenlignet bruken av Olav Ryes plass på Grunerløkka, og Kristparken som ligger nær sentrum øst i byen. Olav Ryes plass er åpen, oversiktlig og tilgjengelig med et utall restauranter, butikker og boliger på alle kanter. Parken er godt besøkt av begge kjønn.

Kristparken ligger inneklemt mellom store kontorbygg og boliger. Da hun observerte de besøkende til parken var det generelt få besøkende og ingen av dem var kvinner.

– Kristparken har et stort forbedringspotensial og var derfor interessant å bruke for å teste prinsippene, sier hun.

Haukali har tegnet inn en rekke gangveier, ulike soner og flere innganger til parken. I hennes forslag er det lagt til rette for lek og mange muligheter for å sitte. Hun foreslår også at OBOS, som eier kontorbygget som grenser til parken, endrer fasaden for å få en hyggeligere fasade med en inngang mot parken, og lys på kveldstid.

Kommentarer (2)

  1. Tore Edvard Bergaust sier:

    Gratulerer til Pia for godt og viktig arbeid.
    Oppgaven burde leses av flere. Derfor: Hele oppgaven er å finne på Brage: https://brage.bibsys.no/xmlui/handle/11250/2560951

  2. Vidar Evensen sier:

    Vil bare legge til at Kristparken på folkemunnet for oss som bor i området kalles sprøyteparken. Det kan jo være en bitteliten faktor i hvorfor parken ikke er så mye i bruk. Ellers er det et bisarr skue å se veltrente sterke folk i de nye treningsapparatene samtidig som de aller svakest stilte gjør sitt i bakgrunnen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

*