Toalettbygget forsvinner nesten helt inn i landskapet. (Foto: Arkitektkontoret Helen & Hard AS)

Eventyr blir til virkelighet i Hardanger

Publisert:
28. mars 2019
Av
Giselle Jensen

Rasteplassen i Tyrvefjøra kan snart by gjestene på et eventyrlig bygg. Midt mellom svaberg og rike geologiske formasjoner, kommer et toalett ingen har sett maken til.

– Vi ønsker å lage et bygg som setter Indre Ålvik og turistveg Hardanger på kartet. Prosjektet er spennende og nyskapende, vi tror det blir en vitamininnsprøyting for hele området, sier Therese Ruud, som er strekningsansvarlig for Nasjonal turistveg Hardanger.

Tyrvefjøra ligger ved Hardangerfjorden i Hordaland.

Målet er å få et robust anlegg som er lett å vedlikeholde. Det spektakulære bygget skal bestå av to toalett i tre og betong med et stort tak som nærmest svever over. Arkitektene forteller at de er sterkt inspirert av den lokale naturen.

– Vi ønsker å understreke de intime og nesten hemmelige kvalitetene på dette stedet ved å bygge toalettene som en del av landskapet. Ideen er å bruke hele treet med stamme og rot som byggemateriale. Vi er spesielt interessert i hvordan trerøttene finner sprekker og fordypninger, forankrer seg og finner næring, sier Reinhard Kroph i arkitektfirmaet Helen & Hard AS som har fått oppdraget.

Rasteplassen ved Indre Ålvik slik den er i dag – et rolig sted med flott utsikt. (Foto: Lars Erik Rødstøl, Statens vegvesen)

Arkitektene mener Hardangerfjorden er unik.

– Vi er begeistret over svabergene og de rike geologiske formasjonene på stedet. Sedimentære lag, ulike sprekker, folder og utkrystalliseringer forteller hvordan store krefter og deformasjoner som har formet landskapet gjennom århundrene.

– Vi ønsker å understreke de intime og nesten hemmelige kvalitetene på stedet

 

Rasteplassen og toalettanlegget blir utformet som en hybrid tre- og betongkonstruksjon. Ill: Arkitekt: Helen & Hard AS) Skisse pr 4. mars 2019

Byggestart er vinteren 2020.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

*