Statens vegvesen og Trafsys har signert avtale om å utvikle et system som støtter opp om evakuering i tunnel. Fra venstre: Terje Floor Heggeland (Trafsys), Harald Aas i NHO, Jane Bordal og Harald Buvik i Statens vegvesen. (Foto: Kjell Solem).

Vegvesenet inngår avtale om nyskapende sikkerhetsutstyr i tunnel

Publisert:
18. mars 2019
Av
Kjell Solem

Psykoakustikk er sikkert et nytt ord for mange. Forklaringen er: Vi skal forske på hvordan lyder kan stimulere til evakuering. Får vi dette til, kan lys og lyd lede deg i riktig retning hvis du må evakuere ut av en røykfull tunnel, sier direktør Jane Bordal i Statens vegvesen.

Første statlige innovasjonspartnerskap

Sist uke undertegnet Bordal kontrakt med daglig leder Terje Floor Heggeland i Bergensfirmaet Trafsys om å utvikle et system som blir enestående i sitt slag. Kontrakten er et innovasjonspartnerskap initiert av Innovasjon Norge som også finansierer prosjektet.

Psykoakustikk er et er et tverrfaglig felt i skjæringspunktet mellom akustikk, fysiologi og psykologi. Det beskjeftiger seg blant annet med hvordan hjernen oppfatter lydsignaler.

Løsningen vil bestå av retningsstyrte rømningslys, høyttalere med temperatursensorer og mikrofon. Det skal forskes på lyder som stimulerer til evakuering.

Det er avgjørende at trafikantene raskt blir klar over at situasjonen krever handling

– Ved brann eller røyk må du evakuere på egenhånd. I lange ett-løps vegtunneler er dette særlig utfordrende. Det kan være helt avgjørende at trafikantene raskt blir klar over at situasjonen krever handling, forklarer Bordal.

Loser deg ut

– Vår ambisjon er at EvacSound, som vi kaller systemet, kan lose dem som befinner seg i tunnelen ut ved koordinerte lyd- og lyssignaler, sier Terje Floor Heggeland i Trafsys. Systemet detekterer brannen og beregner hvilke signaler som skal sendes til personer i tunnelen avhengig av hvor disse befinner seg, forklarer han.

Retningsstyrte rømningslys

Løsningen vil bestå av retningsstyrte rømningslys, høyttalere med temperatursensorer og mikrofon. Det skal forskes på lyder som stimulerer til evakuering. Tale og toveis kommunikasjon er også en mulighet.

Tilsvarende finnes ingen andre steder i verden

Hvis vi lykkes i denne utviklingen, vil lydsignaler komme i tillegg til de sikkerhetselementer som er i tunnelene i dag. Tilsvarende system finnes ikke noe sted i verden. Hvis utviklingen i samarbeid med Statens vegvesen går som planlagt, kan man se for seg anvendelser også i andre miljø hvor evakuering skjer under vanskelige forhold.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

*