Foto: Henriette Erken Busterud

Data om sju millioner kjøretøy til fri bruk

Publisert:
3. april 2019
Av
Henriette Erken Busterud

Vegvesenet og Difi har lagt ut opplysninger om sju millioner kjøretøy, slik at bedrifter og andre kan hente ut data når de vil.

Mange bedrifter har stor nytte av kjøretøyopplysninger som merke, modell, slagvolum, dekkdimensjoner og lengde. Dette er opplysninger som kan brukes i ulike nettløsninger.

Ønsker å dele data

– Mange har interesse av våre kjøretøydata. Vi ønsker derfor å dele disse på en enkel måte slik at bedrifter, bilinteresserte og andre kan hente data selv. Dette gjør også at vi kan spare tid på slike henvendelser.

Det opplyser kontorleder Heidi Øwre i Statens vegvesen.

Gratis bruk

Bilverksteder er blant dem som har kjøpt kjøretøytekniske data fra Vegvesenet.

– Et «uttrekk» har fram til nå kostet rundt kr 10 000, men dette kan nå hentes ut gratis. Biltema og Mekonomen er eksempler på firma som bruker data fra oss, opplyser Øwre.

De lager egne systemer som ansatte og kunder kan søke i. Ved å legge inn understellsnummer får en fram reservedeler som passer til en bestemt bilmodell.

Også mange dekkforhandlere bruker opplysningene for å få fram riktig dekkdimensjoner til biler.

Her er API for kjøretøyopplysninger.

Legger ikke ut skiltnummer

– Etter en personvernvurdering er det i første omgang besluttet at vi ikke legger ut kjennemerker, men det vil være mulig å søke på understellnummer, sier Øwre.

Difi har bidratt

Dataene er delt på et nasjonalt datahotell som er driftet av Difi (Direktoratet for forvaltning og IKT). Difi har bidratt med å legge til rette for publisering. Datahotellet tilbyr både nedlasting av filer og APIer i flere formater.

For alle enkeltgodkjente biler blir det lagt ut rundt 50 tekniske data, 65 for typegodkjente.

Opplysninger om vrakede kjøretøy blir ikke lagt ut, kun på- og avregistrerte.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

*