Øyvind Aske og Rudi Malmo i Statens vegvesen sjekker resultat etter at "Vannfres" har gått over den gamle oppmerkingen. (Foto: Samir Kolukcija).

Miljøvennlig fjerning av vegoppmerking

Publisert:
24. april 2019
Av
Samir Kolukcija

Det er vår og tid for vedlikehold og oppgradering av merkingen på våre veger. Den nye maskinen, «Vannfres», er et effektivt og miljøvennlig bidrag når rester av gule og hvite striper skal fjernes og erstattes av nye.

Slik ser vegbanen ut etter at maskinen har fjernet gammel oppmerking. (Foto: Samir Kolukcija).

– Maskinen slipper ikke et gram ut i naturen, den soper opp og suger inn alt – også forbruksvannet. Det forteller senioringeniør Rudi Malmo, i Statens vegvesen. Malmo er byggeleder på vegoppmerking i Agder. Nylig kunne han presentere en ny type maskin som brukes til fjerning av gammel oppmerking.

Maskinen, som har fått navnet «Vannfres», ble presentert i Kristiansand og er en innovasjon i vegfaget. Den er raskere, mer effektiv og mer skånsom for asfalten når den fjerner oppmerkingen. Sist men ikke minst – mer miljøvennlig siden den suger opp alle rester og filtrerer dem. Vannet maskinen har med seg, blir også gjenbrukt helt til det er bare gjørme igjen.

Maskinen slipper ikke et gram ut i naturen, den soper opp og suger inn alt – også forbruksvannet.

Fotavtrykket på miljøet betydelig minimert

– «Vannfres» kan nærmest beskrives som en god, gammeldags dusjsåpe med alt i et, forklarer overingeniør Øyvind Aske i Statens vegvesen. Den har både shower gel, shampo og balsam. En mann drifter hele prosessen. Med på laget er det en hjelpemann som også står for eksempelvis forvarsling og eventuelt veiledning under freseoperasjonen. Produksjonen medfører ingen støvproblematikk overhode og gir et dekke som etter at maskinen har passert, er klart for å bli påsatt trafikk. Fotavtrykket på miljøet er betydelig minimert kontra en mekanisk fresekolonne med alt det medfører.

– På maskinen står det i tillegg en gressklipperliknende sak. Dette er en minifres som kobles opp til hovedmaskinen. Når det eksempelvis skal fjernes fotgjengerfelt eller skravur, kan operatøren enkelt gjøre det med riggen han opererer, forteller Aske.

Les også: 3 000 km vei får ny asfalt.

Vis hensyn til dem som arbeider på og langs vegen

 Fra og med april er det høysesong for arbeid på vegene våre. Vi oppfordrer derfor alle trafikanter til å vise mer hensyn når de ferdes i områder der arbeid pågår. Alt for mange bilister overser skilting av arbeidsområder, bryter fartsgrenser og neglisjerer den trafikkdirigeringen vi etablerer for nettopp å trygge bilister, arbeidere og myke trafikanter, avslutter Øyvind Aske.

Én kommentar

  1. Reidar Heskestad sier:

    Denne maskinen kommer godt med når MANGE feilmerkinger skal rettes opp ! Det er en stor prosentandel feilmerkinger i Region Sør !!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

*