– Legitimeringsplikten innfører vi for å ivareta sikkerheten til deg som kjøper eller selger bil. (Foto: Anne Marie Storli).

Nye regler ved kjøp og salg av bil skal gi økt sikkerhet

Publisert:
8. april 2019
Av
Ingunn Haavi Finstad

Fra 29. april blir det to viktige endringer for deg som skal kjøpe eller selge et kjøretøy. Omregistreringsavgiften kan ikke lenger betales på trafikkstasjon, og du må legitimere deg når du leverer salgsmelding.

De digitale tjenestene for kjøp og salg av bil på vegvesen.no er enkle å bruke. Hvert år mottar Statens vegvesen over 1 million salgsmeldinger. 8 av 10 som leverer salgsmelding, gjør det allerede på nett.

Betal omregistreringsavgiften digitalt

Fra 29. april betaler du omregistreringsavgiften direkte til Skatteetaten, ved å bruke Statens vegvesens digitale selvbetjeningsløsninger. Det blir ikke lenger mulig å betale avgiften på en trafikkstasjon.

Lars Normann Leivseth Johansen i Skatteetaten, oppfordrer alle til å betale omregistreringsavgiften direkte på vegvesen.no. (Foto: Skatteetaten).

– Det raskeste er å betale omregistreringsavgiften direkte på vegvesen.no. Da kan du samtidig skrive ut et midlertidig vognkort og ta bilen i bruk med en gang, så fremt du også har forsikringen i orden, sier Lars Normann Leivseth Johansen i Skatteetaten.

Om du ikke har mulighet til å bruke de digitale tjenestene, må du kontakte Statens vegvesen for å få betalingsinformasjon. Du betaler deretter avgiften til Skatteetaten via din vanlige bankforbindelse. Det vil så ta 2-3 virkedager før betalingen er registrert. Etter at betalingen er registrert kan du laste ned og printe ut et midlertidig vognkort på vegvesen.no.

Send salgsmelding digitalt

Fra 29. april må du legitimere deg når du leverer salgsmelding på papir. Det gjør du enten ved å levere salgsmeldingen digitalt på vegvesen.no, eller ved fysisk oppmøte på trafikkstasjon.

– Legitimeringsplikten innfører vi for å ivareta sikkerheten til deg som kjøper eller selger bil. Her er det ofte snakk om store pengesummer som skal skifte eier. Vi er opptatt av sikre og åpne transaksjoner, sier Bodil Rønning Dreyer i Statens vegvesen.

Salgsmelding på vegvesen.no ivaretar legitimeringsplikten. Idet du har logget deg på, har du også legitimert deg.

Nedetid i perioden 25.-28. april

De to endringene innledes med fire dager nedetid for alle kjøretøytjenester, i perioden 25.-28. april. Årsaken til den langvarige nedetiden er omlegging til nytt motorvognregister. Dette vil berøre brukerne både på trafikkstasjon og på vegvesen.no.

Erik Johannessen i Statens vegvesen, prosjektleder for Autosys. Foto: Henriette Erken Busterud

– Mange bruker tjenestene våre, og vi beklager at vi er nødt til å stenge tilgangen såpass lenge. Vi skal fornye et 40 år gammelt register med data knyttet til 11 millioner kjøretøy. Samtidig blir nye løsninger installert og testet, sier Erik Johannessen i Statens vegvesen.

I denne perioden blir det ikke mulig å for eksempel kjøpe prøveskilt, levere salgsmelding, betale omregistreringsavgift, gjennomføre omregistrering eller avregistrere kjøretøy, verken på trafikkstasjonene eller vegvesen.no.

Her finner du oversikt over alle digitale tjenester som Vegvesenet tilbyr.

Kommentarer (8)

 1. Martin Vindheim sier:

  Håper at dere gjør tilgjengelig pc’er for kundene på alle trafikkstasjoner, for her blir det mye «frem og tilbake» for kundene !
  – Hvor gjennomtenkt er denne løsningen ?

 2. Oddbjørn kleven sier:

  Hva menes med legitimasjon på trafikkstasjon ved kjøp og salg ?

 3. Anne Marie Storli sier:

  Oddbjørn Kleven: Om du møter opp på en trafikkstasjon, må du vise legitimasjon – uansett om du er selger eller kjøper. Benytter du de digitale tjenestene for kjøp og salg av bil på vegvesen.no, vil pålogging via ID-porten ivareta sikker legitimering.

 4. Ingunn Haavi Finstad sier:

  Martin Vindheim: Løsningen er nøye gjennomtenkt, og en del av statens digitaliseringsstrategi. Våre medarbeidere på trafikkstasjonene vil veilede brukerne. På vegvesen.no kan man enkelt logge seg på, f.eks. via sin egen mobiltelefon. Det blir ikke satt ut egne pc’er til dette. 8 av 10 som leverer salgsmelding, gjør det allerede på nett. Eierskifte kan godkjennes på stedet, så fremt du legitimerer deg. Om du ikke kan bruke selvbetjeningsløsningen for betaling, kan du få betalingsinformasjon på trafikkstasjonen og så betale i din vanlige bankforbindelse. Du trenger ikke komme tilbake til trafikkstasjonen, men får brev i posten når betalingen og omregistreringen er gjennomført.

 5. Nils Arne Hagen sier:

  Siden man da ikke benytter seg av skranken på trafikkstasjon lengre ved omregistrering….men gjør jobben selv på nett, er det vel da og forvente omregistreringsavgiftene vil gå NED i pris da eller?

 6. Anne Marie Storli sier:

  Nils Arne Hagen: Omregistreringsavgiften er det Skatteetaten som har ansvaret for, og det er Stortinget som fastsetter denne avgiften. Avgiften er ikke et gebyr for selve registreringsoppgaven, men et alternativ for moms, siden det ikke er moms ved kjøp og salg av bruktbiler.

  Statens vegvesen har imidlertid innført en ordning med lavere gebyrer når man bruker våre digitale tjenester på vegvesen.no fremfor å møte opp på trafikkstasjonen. Foreløpig gjelder dette søknad om og utstedelse av sjåførkort (fartsskriverkort) og søknad om duplikat av førerkort. Vi ønsker at flest mulig skal benytte våre digitale tjenester som er enkle, sikre og raske å bruke:
  https://www.vegvesen.no/om+statens+vegvesen/om+organisasjonen/om-vegvesenno/digitale-tjenester

 7. Andrea Landro sier:

  Min mann og jeg betalte omregistreringsavgiften direkte til skatteetaten. Dagen etter forteller min bilforhandler at denne avgiften da er betalt dobbelt opp. Hva gjør vi? Han sier at han har betalt den før oss grunnet nye regler.

 8. Ingunn Haavi Finstad sier:

  Hei Andrea Landro. Skatteetaten har tatt over ansvaret for omregistreringsavgiten, så ta kontakt med dem. Du finner kontaktinformasjon på https://www.skatteetaten.no/kontakt/.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

*