– Trafikkstasjoner over hele landet har meldt inn saker om salgsmeldinger som de stusser på. Det er grunn til å tro at omfanget er stort i kroner og øre. Krav om legitimasjon vil sette en stopper for dette, sier Molnes. (Illustrasjon: Jon Opseth).

Setter en stopper for bilsvindel

Publisert:
11. april 2019
Av
Henriette Erken Busterud

Fra 29. april må du legitimere deg på en trafikkstasjon hvis du ikke bruker Vegvesenets selvbetjeningsløsning på vegvesen.no.
– Dette er nødvendig for å hindre falske underskrifter og svindel, sier Jon Molnes, leder av Krimseksjonen i Statens vegvesen.

Fram til nå har det vært mulig å levere salgsmelding på papir uten å legitimere seg. Dette blir det slutt på i slutten av april.  Legitimasjonsplikt vil hindre svindel ved kjøp, salg og registrering av kjøretøy.

Selvbetjeningsløsningene på vegvesen.no ivaretar legitimasjonsplikten.

Unngår å bli lurt

Legitimasjonsplikt gjør det sikrere for dem som kjøper, selger eller overtar et kjøretøy. Da vet vi at både selger og kjøper er de personene som de utgir seg for å være. Det gjør at uskyldige slipper å bli lurt til å kjøpe en stjålet bil – eller at en bil i felleseie blir solgt uten at medeier vet det.

Trafikkstasjoner over hele landet har meldt inn saker om salgsmeldinger som de stusser på.

Det sier Espen Andersson som leder kjøretøyavdelingen i Statens vegvesen.

Setter en stopper for bilsvindel over hele landet

Jon Molnes i Krimseksjonen er glad for at dette nå er på plass:

Det er kjempebra at det kommer legitimasjonskrav når en skal levere salgsmelding på papir. Dette er nødvendig for å hindre falske underskrifter og svindel. Trafikkstasjoner over hele landet har meldt inn saker om salgsmeldinger som de stusser på. Det er grunn til å tro at omfanget er stort i kroner og øre. Krav om legitimasjon vil sette en stopper for dette, sier Molnes.

Gjør det selv på nett hjemme

Hvis du likevel sender salgsmelding i posten, blir den registrert, men kjøper og selger får SMS om at de må godkjenne eierskifte på vegvesen.no.

Kan kombinere oppmøte og sjølbetjening

I dag må begge levere på papir hvis den ene parten ikke bruker nett. Fra 29. april kan en part starte på nett, og den andre kan fullføre på trafikkstasjon ved å møte opp og vise legitimasjon. Eller omvendt, opplyser Andersson.

Det blir nedetid for selvbetjenings- og saksbehandlingssystem knyttet til kjøretøy fra natt til torsdag 25. april til mandag 29. april kl 07.

Fire dager uten kjøp og salg på grunn av nedetid

Vegvesenet oppgraderer systemer for å utvikle bedre løsninger som gjør at både private brukere, kjøretøybransjen og saksbehandlere sparer tid.

Vi fornyer også et register med data om 11 millioner kjøretøy. Dette er et av landets mest komplekse system. Det blir derfor nedetid for selvbetjenings- og saksbehandlingssystem knyttet til kjøretøy fra natt til torsdag 25. april til mandag 29. april kl 07. I denne perioden blir det ikke mulig å godkjenne eller registrere kjøretøy verken på vegvesen.no eller trafikkstasjoner. Vi beklager ulempene dette medfører, sier Andersson.

Førerkortsystem vil være oppe, men en del trafikkstasjoner vil være stengt. Sjekk derfor vegvesen.no/trafikkstasjoner i dagene før nedetid for å se om trafikkstasjonen er åpen før du drar.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

*