Vegdirektør Terje Moe Gustavsen er død, 64 år gammel. (Foto: Knut Opeide).

Terje Moe Gustavsen er død

Publisert:
4. mai 2019
Av
Anne Marie Storli

Vegdirektør Terje Moe Gustavsen døde natt til lørdag etter et kort tids sykeleie. Han ble 64 år.

Terje har den siste uka vært innlagt på sykehus med en kraftig lungeinfeksjon.

Han har vært vegdirektør siden november 2007. Han etterlater seg kona Mildrid og barna Maren og Einar.

Bjørne Grimsrud – direktør for Økonomi- og virksomhetsstyringsavdelingen i Vegdirektoratet – vil fungere som vegdirektør inntil videre.

Det vil bli flagget på halv stang ved alle Vegvesenets lokaler mandag. Det vil bli satt fram en kondolanseprotokoll i Vegdirektoratet og ved regionskontorene.

– Dette er et trist og tøft budskap å få. Terje var på mange måter «motoren» i Vegvesenet. Vi er mange som kommer til å savne han som leder, arbeidskollega og inspirasjonskilde. Mine tanker går først til Mildrid, barna og resten av familien. Men også i Vegvesenet og samferdsel-Norge ellers er vi mange som har mistet en kjær venn. Terje er en samfunnsbygger og aktør som har satt mange varige spor etter seg, sier Grimsrud.

Formidabel innsats

– Det er med stor sorg jeg har mottatt den triste beskjeden om at Terje har gått bort. Han har gjort en formidabel innsats for norsk samferdsel gjennom mange år. Det vil merkes at hans store arbeidskapasitet og smittende engasjement er borte. Mine tanker går nå til Terjes nærmeste, skriver samferdselsminister Jon Georg Dale i en pressemelding.

Trafikksikkerhet-fokus

Blant mange viktige områder var Trafikksikkerhet et innsatsområde som Terje Moe Gustavsen var spesielt opptatt av. Som leder for Vegdirektoratet og Statens vegvesen var han en aktiv og utrettelig pådriver i kampen mot trafikkdøden. Som samferdselsminister var det han som fremmet Nullvisjonen for Stortinget, som ble vedtatt i 2002.

Når Gustavsen overtok i Statens vegvesen i 2007 mistet 233 livet på norske veier. Utviklingen har gått riktig vei – til 108 i 2018.

Norge har – under Gustavsens ledelse – blitt et foregangsland innen trafikksikkerhet som verden ser til. De fem siste årene har Norge hatt den laveste risikoen for å miste livet i trafikken i Europa, ifølge European Transport Safety Council.

Tidligere samferdselsminister

Terje Moe Gustavsen var født 20. oktober 1954 i Larvik og oppvokst i Siljan i Telemark. Han var vegdirektør og øverste leder for Statens vegvesen siden 12. november 2007.

Gustavsen er også tidligere Ap-politiker og var samferdselsminister i Jens Stoltenbergs første regjering fra 17. mars 2000 til 19. oktober 2001. I 1997 var han i seks måneder statssekretær ved Statsministerens kontor.

Gustavsen er en av de siste topplederne som har kvalifisert seg til fremskutte posisjoner gjennom arbeidslivet. Ved siden av grunnskolen, er hans formelle utdanning Postskolen fra 1976.

Han arbeidet i ulike stillinger i Postverket mellom 1970 og 1987. Fra 1981 til 1987 hadde han verv som sekretær, nestleder og leder i Oslo-avdelingen av Den norske Postorganisasjon. Fra 1987 til 1990 var han sekretær i Statstjenestemannskartellet og mellom 1990 og 1999 leder i LO Stat (tidligere Statstjenestemannskartellet).

Mellom 1999 og 2000 var han strategidirektør i Telenor Installasjon og Service. Fra 2002 til 2005 var han direktør i arbeidsgiverforeningen NAVO, og senere som personaldirektør i SAS Braathens fra 2005 til 2007. I 2007 ble han ansatt i Arbeidsgiverforeningen Spekter som spesialrådgiver.

 

 

Kommentarer (32)

 1. Ellen Abelgaard sier:

  Du vil bli dypt savnet. Hvil i fred ❤

 2. Regine Benz sier:

  Dette er forferdelig trist å høre. Takk for alt det gode du har gjort.

 3. Herdis Fjellstad sier:

  En flott mann som blir dypt savnet. Hvil i fred❤️❤️

 4. Rita og Roy Tveitan sier:

  Veldig trist å høre. Hvil i fred ❤️
  Varme tanker til familien ❤️

 5. Knut Sørgaard sier:

  Dette var trist å høre. Hans engasjement i trafikksikkerhet er nevnt. Jeg mener at hans engasjement og kunnskaper på miljøområdet også har vært viktig for utviklingen av samferdsels-Norge.

 6. Geir A. Mo sier:

  Terje var en formidabel Vegdirektør. Han vil bli dypt savnet. Det vil også det gode samarbeidet vi hadde. Fred over hans gode minne.

 7. Kirsti Klovholt sier:

  Dette var en utrolig trist beskjed å få 😢 Hvil i fred ❤️

 8. Bjørn Åge Mossin sier:

  Det var svært trist å høre. Terje var en solid og ryddig mann å forholde seg til som journalist, samtidig som han ofte viste fram en folkelig og guttaktig side ved seg selv.

 9. Egil Arne Brumoen sier:

  Trist å lese hvil i fred 😥

 10. Fuglesang Lars Erik sier:

  En klok mann har gått bort. Hvil i fred Terje, du vil bli savnet.

 11. Anne Karin Torp Adolfsen sier:

  En usigelig trist melding. Mange treff, mange dialoger og mange minner. Blikket inn i framtida – fokus på trafikksikkerhet, fremkommelighet , ny teknologi og lavere utslipp. Navnene på oss alle kunne du. Fred over ditt gode minne.

 12. Jon Askeland sier:

  Ein ruvande leiar er borte så altfor tidleg. Det var alltid ei glede å møta han, klok, kunnskapsrik, dyktig, ryddig og engasjert. Han vann tillit hjå alle. Takk for stor innsats i så mange verv og stillingar!

 13. Ella Hansen sier:

  Dette var veldig trist å høre.

 14. Einar Lillebye sier:

  Det er lov å være satt ut og føle seg litt lammet idag. Et særdeles trist budskap. En person som vil bli typt savnet på mange plan. Hvil i fred Terje; takk for innsatsen!

 15. Stig Anders Ohrvik sier:

  Terje Moe Gustavsen var oppriktig engasjert i samferdsel og trafikksikkerhet både som politiker og som fagmyndighet. Han var dessuten en helstøpt politiker som var stødig, tydelig og «hel ved». Fred over Terje Moe Gustavsens minne.

 16. Samir Kolukcija sier:

  Dette var trist! Du vil bli dypt savnet! Hvil i fred.

 17. Marianne Mittet Solbraa sier:

  Så trist lesning❤️ En engasjert og dyktig fyr med Glimt i øyet, senest på Trygg Trafikk sin nasjonale trafikksikkerhetskonferanse i april viste han det❤️

 18. Magnhild Meltveit Kleppa sier:

  For ei trist melding!
  Eg er Terje Moe Gustavsen mykje takksam både for samarbeidet då eg var samferdselsminister og no i arbeidet med byvekstavtalen for Nord-Jæren.
  Han vil bli djupt sakna!

 19. Erling Sæther sier:

  En bauta har forlatt oss.

 20. Øyvind Halleraker sier:

  Det var en trist nyhet. Terje var en visjonær leder som så hvor viktig bedre kommunikasjoner var for å utvikle samfunnet. Samtidig var han veldig opptatt av trygge veier og trafikksikring – hver eneste alvorlige ulykke gikk inn på han. En heders mann har gått så altfor tidlig bort.

 21. May-Britt Nordli sier:

  Ble kjent med Terje allerede tidlig på 1980-tallet da vi begge arbeidet i Posten. Morsomt å møtes igjen i nåværende roller. Han hadde stor respekt langt utenfor samferdselsmiljøet og var en veldig hyggelig person!
  Trist at han er borte.

 22. Britt sier:

  Veldig trist ❤️ Tankene mine går til familien ❤️ En bauta for oss alle i SVV

 23. Sissel Berg sier:

  Fryktelig trist å høre. Så alt alt for tidlig. Vi mista ein særdeles engasjert og engasjerende mann. Det var aldri kjedelig å høre han snakke, alltid uten lysbildeshow. Han blir savnet.

 24. Sammy Korir sier:

  Receive my sincere condolences. We worked together in postal services. May your soul rest in peace. Sammy Korir

 25. Hassan Salaei sier:

  Dette var veldig trist å høre.

 26. Per Andreas Langeland sier:

  Takk for innsatsen og gløden din, Terje. Du har gjort så mye bra for mange. Skulle så gjerne fulgt deg videre. Hvil i fred.

 27. Laila Løkken Christensen-Dreyer sier:

  Det var veldig trist å høre. Han gjorde en formidabel innsats for alle oss i vegvesenet. Føler med familien i en slik tung stund.

 28. Jan Fritjof Knudsen sier:

  Dette var en trist melding å få! Vi tenker på hans familie. Hvil i fred!

 29. Ove Fredheim sier:

  Dette var triste nyheter! Terje Moe Gustavsen har gjort en formidabel jobb som leder for Statens Vegvesen. En visjonær leder som satte ambisiøse mål. Og som samarbeidet bredt for å få til utvikling. Hvil i fred!

 30. Astrid Skaali Wolden sier:

  Terje Moe Gustavsen var en særdeles tydelig stemme i trafikksikkerhetsarbeidet. Det er under en måned siden jeg var heldig å høre et av hans mange hans engasjerende innlegg. Han har satt tydelige spor over hele vårt land.
  Min medfølelse går først og fremst til hans familie og også til hans dedikerte medarbeidere.
  Fred over hans gode minne.

 31. Christian Jahr sier:

  En visjonær hedersmann har forlatt oss. Vil bli dypt savnet.

 32. Gunnar Apeland sier:

  TVs melding i går om at Terje Moe Gustavsen var gått bort, var trist å få. Han var et helstøpt menneske som evnet å kommunisere med alle og som alltid hadde klar tale. Fra tiden i NLF husker jeg mange gode samtaler, og vi hadde et godt samarbeid. Terje hadde en enestående evne til å kommunisere med medlemmene og han lyttet til deres problemer. Han blir dypt savnet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

*