Appen "Kolonnekjøring" gir kolonneleder oversikt over alle deltakerne i kolonnen. (Foto: Marius Skjerve Staulen)

Kolonnekjøring: Denne appen holder styr på kjøretøyene som er med

Publisert:
6. juni 2019
Av
Marius Staulen

En mobilapp kan i framtiden sikre at alle biler klarer å henge med i kolonnen.

– Hvis du deltar i en kolonne er det viktig at avstanden til forangående bil ikke blir for stor, slik at du mister den av syne. Med denne appen kan kolonneleder forsikre seg om at alle kjøretøy kommer seg trygt over fjellet, sier Roger Martinsen i Bouvet Norge.

Roger Martinsen (f.v.) og Lars Klyve i selskapet Bouvet jobber med utvikling av en app som skal gjøre det lettere å kjøre i kolonne. Her sammen med Statens vegvesens prosjektleder Karl Magne Nilssen (Foto: Marius Skjerve Staulen).

Selskapet har i samarbeid med Statens vegvesen, gjennom prosjektet E8 Borealis, utviklet en app tenkt brukt av deltakerne i en kolonne. Appen bruker GPS-data for å måle avstanden mellom kjøretøyene, og informasjonen sendes frem til kolonneleder. Hvis avstanden mellom to eller flere kjøretøy blir for stor, kan han sette ned farten.

Kolonneleder kan sende melding til alle deltakere, for eksempel om stans eller justering av hastighet. Deltakerne i kolonnen kan ved et enkelt trykk i appen gi beskjed fremover om at de ikke klarer å henge med, eller at de må stoppe.

Store data gir store muligheter

Per nå er systemet avhengig kun av GPS-informasjonen fra kjøretøyene i kolonnen. Men det kan fort bli mer avansert enn som så. Prosjektet E8 Borealis prøver ut forskjellig teknologi for innhenting og utveksling av informasjon, som kolonne-appen og andre systemer kan dra nytte av.

– Sensorer montert i vegbanen, for eksempel, som kan gi informasjon om hvor mange kjøretøy som befinner seg i et gitt område. En mulig funksjon her er den for trafikanter å se hvor mange biler som står i kolonnekø. Utfra denne informasjonen kan de avgjøre om de skal stille seg i kø selv, vente eller velge en annen rute der det er mulig, forteller prosjektleder Karl Magne Nilssen i Statens vegvesen.

Det er som kjent ikke tillatt å bruke mobiltelefon mens du kjører bil. Handsfree-kontroll av appen, for eksempel gjennom talestyring, vil derfor være en del av det videre arbeidet.

Fakta om E8 Borealis

E8 gjennom Skibotndalen i Nord-Troms er én av fem testområder for ny teknologi som kan bidra til en mer effektiv og ikke minst tryggere ferdsel på vegnettet. Her tester og utvikler Statens vegvesen intelligente transportsystemer (ITS) i samarbeid med en rekke aktører.

ITS er fellesbetegnelsen for teknologi og datasystemer i transportsektoren. Kommunikasjonen i et ITS-system kan gå fra bil til bil, fra bil til vegbane eller fra vegbane til bil. Eksempler på ITS-teknologi er sanntidsinformasjon om vær, føreforhold og trafikkuhell, automatisk skanning av kjøretøys bremser og varsel om dyr eller andre hinder i vegbanen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

*