Nå er alt klart for at eksterne brukere, som gjør oppslag i dagens motorvognregister, kan tilpasse systemene sine og koble seg på det nye kjøretøyregisteret. (Illustrasjon: Jon Opseth/Visuell kommunikasjon).

Gjør klart for 850 000 oppslag av kjøretøydata pr. døgn

Publisert:
27. juni 2019
Av
Henriette Erken Busterud

Politiet, bompengeselskap og rundt 20 andre store brukere kan nå koble seg på det nye kjøretøyregisteret.

Nå er alt klart for at eksterne brukere, som gjør oppslag i dagens motorvognregister, kan tilpasse systemene sine og koble seg på det nye kjøretøyregisteret.

– Dette er et viktig steg på veien for å flytte over alle brukere av det gamle motorvognregisteret til det nye kjøretøyregisteret. Dette er en omfattende og viktig jobb. Når motorvognregisteret slås av i mars 2020, blir det umulig å hente ut kjøretøydata hvis en ikke har koblet seg på det nye registeret.

Det forteller Erik Johannessen som leder Autosysprosjektet i Statens vegvesen.

Effektivt hjelpemiddel for politiet og bompengeselskapene

Eksempler på kjøretøydata er informasjon om eierskap, tekniske data, kjøreforbud, registreringsnummer, godkjenninger og tekniske kontroller.

Politiet kan for eksempel raskt sjekke om en bil som stoppes i kontroll har kjøreforbud. Bompengeselskap bruker data for å finne ut hvem som skal betale og hvor mye.

Noen er i gang

Vegvesen.no har vært tilkoblet en stund og har gode erfaringer med den nye løsningen. Politiet er i gang med en pilot. Eucaris, et europeisk system/samarbeid for oppslag på kjøretøy, har også koblet seg på.

Eksterne brukere kan koble seg til direkte eller via infotorget til Evry som tilbyr data til en rekke private og offentlige virksomheter

Mange private oppslag

I løpet av et døgn er det rundt 120 000 private oppslag på kjøretøyopplysninger på vegvesen.no. De fleste kommer fra Finn.no.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

*