Ikke stikk av etter å ha kjørt på dyr

Publisert:
18. juli 2019
Av
Kjell Bjørn Vinje

Det er ikke straffbart å kjøre på et dyr, men det er straffbart å ikke melde fra.

Påkjørsler med skader på vilt eller større husdyr som sau skal varsles til politiet eller lokal viltnemd. Dette er tindrende klart i Vegtrafikkloven (§12 – plikter ved trafikkuhell) og Dyrevelferdsloven (§4 – hjelpeplikt).

– Slike påkjørsler er dramatisk for både mennesker og dyr! Dette er ikke bare om trafikksikkerhet, men handler også om dyrevelferd. Vi er opptatt av begge, sier vegdirektør Bjørne Grimsrud.

Er du innblandet i en dyrepåkjørsel er vegdirektørens råd:

 • Meld fra! Ring politiet på 02800, som varsler viltnemda og andre aktører.
 • Om du får tillatelse til å kjøre fra stedet, bidra til å merke stedet hvor påkjørselen skjedde eller hvor viltet ligger

 

Mange lider unødig

Mange dyr dør på stedet som en følge av en påkjørsel. Men mange blir også skadet og må avlives.

– Vi er kjent med en rekke tilfelle hvor bilfører bare kjører videre med skadet dyr liggende ved veien eller på ferd videre inn i skogen. Mange dyr lider unødig, sier vegdirektøren.

Det er ikke straffbart å kjøre på et dyr, men det er straffbart å ikke melde fra. Bilister taper ikke bonus eller må betale egenandel dersom man har vært uheldig med å kjøre på en sau eller andre dyr.

 

Trafikken er hovedårsak

14.100 hjortevilt – som er rådyr, elg, hjort og villrein – omkommet eller drept utenfor jakta i jaktsesongen 2018-19, noe som er en nedgang på 17 prosent.

Trafikken er viktigste dødsårsak: 7.900 ble drept av bil og 860 av tog, noe som er en nedgang på 14 prosent

Elg og rådyr mest utsatt.

 

Hele året

Viltpåkjørsler skjer gjennom hele året, men høsten og vinteren er spesielt utsatt. I de mørke årstidene er det vanskeligere å oppdage dyr, som trekker ned til veien når snøen reduserer framkommeligheten i skogen.

Vilt er mest på vandring i skumringstimene morgen og ettermiddag og mer om natten enn på dagen.

Viltgjerde er et av sikringstiltakene. Her fra E39 Svegatjorn – Rådal. (Foto: Geir Brekke)

 

Mange tiltak

Vegvesenet gjør mye for å forhindre påkjørsler av vilt, sauer og andre dyr. Ulike tiltak kommer allerede inn i planleggingen av veien og inn i driften og vedlikeholdet av veinettet.

Blant kjente tiltak er viltgjerder, viltoverganger, viltsluser, skilting, rister og ferister i vegbanen, siktrydding, skremsler og trafikk-grep som nedsatt hastighet i utsatte områder og tidsperioder og omkjøringer som f.eks. en følge av villrein-tråkk.

Det arbeides også med informasjonstiltak og føreropplæringen.

– Det skjer mye spennende på forskning- og utredningsarbeidet på området. Vi ser blant annet på lyd (fløyter med høyfrekventert lys monteres på kjøretøy), lys (viltreflektorer i utsatte områder, som reflekterer billyset mot sideterrenget), lukt (kjemiske luktestoffer i form av skum med lukt av mennesker eller rovdyr på stolper og trær) og virtuelle gjerder (elektriske installasjoner som sender ut høyfrekvente lyder i kombinasjon med lyseffekter), sier Grimsrud.

Statens vegvesen er aktiv med internasjonalt samarbeid og erfaringsutveksling, spesielt med Finland og Sverige på dette området.

– Vi lærer av hverandre – både vellykkede tiltak og mindre vellykkede grep.

 

Tips: Slik kan du unngå påkjørsel

 • Vær spesielt oppmerksom i områder med mye vilt eller husdyr, som ofte er skiltet.
 • Hjortevilt er flokkdyr. Ser du ett dyr, brems ned og vær oppmerksom på at det kan komme flere. Det samme gjelder for sauer og geiter.
 • Et dyr som tilsynelatende er rolig, kan begynne å løpe foran bilen eller bli skremt.
 • Vilt er mest på vandring i skumringstimene morgen og ettermiddag og mer om natten enn på dagen.
 • Sveip med blikket for å få med deg aktiviteten i vegkanten.
 • Hold farten – både etter fartsgrensen og forholdene, slik at du har mulighet til å stoppe opp.

 

Kommentarer (3)

 1. FALLVILT sier:

  Veldig bra hvis viltpåkjørsler får mer fokus i kjøreopplæring. Har etterlyst dette👍 Ett viktig punkt der bør være hva som ofte skjer med de skadde dyrene da fallvilt kommer på stedet (avlivning!)
  Alt for mange (spesielt unge) nekter fallvilt å utføre avlivning der dette er nødvendig (Trues til tider med anmeldelser!)
  Ikke akseptabelt!
  Dyrevelferden og derav unødvendig lidelse i fokus!

 2. Lars sier:

  Jeg tror lovverket og dyrvernere må ta forståelse for at for de uinvidde er det å ta livet av et skadet dyr en vanskelig situasjon der mange har null erfaring med hvordan dette gjøres. I slike tilfeller kan det også oppstå panikk blant mennesker og familier som går i veibanen som også er dermed utsatt for andre trafikanter i skumringstid/midt på natta. Det beste er i mange tilfeller derfor å kjøre videre, stoppe et passende sted, roe seg ned, og så ringe politiet, kjøre videre og ikke blande seg videre inn i saken.

 3. Gunn-Bodil Engen sier:

  Dette gjelder tydligvis ikke hvis man kjører på husdyr…. Var så uheldig å kjøre på en katt som pilte over veien. Den ble stygt skadet, og jeg ringte politiet for å be om hjelp. De ville ikke ringe viltnemda for «bare» en katt. Og kunne heller ikke prioritere dette sjøl. Så da stod jeg der da, med en lidende katt, og visste ikke min arme råd. Løp opp til nærmeste hus(som lå noen hundre meter unna) og fikk tak i en kar som hjalp meg . Pus fikk heldigvis slippe å lide mer. Jeg har katt sjøl, og gråt og var knust! Dette er det ultimate mareritt, og du må være tøff hvis du kjører på et husdyr, for da er det ditt ansvar. Hjelp fikk ialle fall ikke jeg.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

*