Erling kommer til å gjøre verden til et bedre sted

Publisert:
29. juli 2019
Av
Giselle Jensen

Erling Fjeldaas i Statens vegvesen er blant landets 30 største unge talenter og omtalt som en av fremtidens ledestjerner. Med jus vil han bekjempe lysforurensning.

Dagens Næringsliv – DN – kårer unge og uredde mennesker som vil gjøre Norge og verden bedre og mer bærekraftig gjennom ideer, handlekraft eller lederegenskaper. Våren 2019 har avisa plukket ut 30 mennesker som har utmerket seg ved selv å drive fram et bærekraftig prosjekt.

Erling Fjeldaas valgte jussen for å få gode våpen i kampen for miløsaken. (foto: Privat)

Jus for klima

En av de «30 under 30» – framtidens ledestjerner – jobber i Statens vegvesen. Han er jurist, ansatt i Region nord med kontor i Vadsø.

Erling Fjeldaas brenner for å redusere lysforurensningen i samfunnet. Han skrev om «Regulering av lysforurensning i norsk rett» i sin masteroppgave. Han har også vunnet kåringen av UiOs bærekraftpris i 2018.

Juryen har også lagt vekt på at han opprettet og ledet studentnettverket Concerned Students i 2013. Nettverket jobber for å kombinere miljøengasjement og fag.

Her kan du lese DNs omtale av Erling Fjeldaas

– Det er bare å skru av lyset

Erling Fjeldaas har alltid vært opptatt av naturen, og valgte jus fordi han ville jobbe med klima- og miljøspørsmål. Lysforurensning ble han først oppmerksom på da hyttenaboen plutselig en dag monterte kraftig belysning langs tomtegrensen sin.

– Lysforurensning er all unødvendig utendørs belysning. Det vil si lys som er kraftigere enn nødvendig, vinklet slik at det lyser opp områder som ikke trenger belysning, eller ikke slås av når det ikke trengs, forklarer han.

Hva har Kanariøyene og Hammerfest til felles?

Lysforurensning har ikke vært et stort tema i samfunnsdebatten, men det finnes steder som har tatt grep for å kontrollere omfanget. For eksempel har turiststedet Las Palmas på Kanariøyene en egen himmellov som regulerer lysbruken. Det har ført til en helt ny næring, nemlig astroturisme. Øya har også et av verdens tre store astronomiforskningsbaser, noe som krever en mørk himmel.
Også i Norge har noen kommuner blitt mer opptatt av regulering av lys, som Hammerfest som har utviklet egen lysplan.

Tiltak.no

Fjeldaas brenner for å øke bevisstheten rundt bruk av lys. Sammen med TØI har han utviklet en katalog som inneholder mal på tiltak for belysning. Hensikten er å fremme kunnskap om riktig belysning som tar hensyn til behovet for opplyste gater og veier, uten at det forurenser omgivelsene.

Malsamlingen ligger åpent på tiltak.no og er tilgjengelig for alle som er interessert.

Vinneren presenteres 19. september

Kandidatene er plukket ut ved nominasjoner fra leserne i tillegg til en juryprosess. Kåringen skjer i samarbeid med en rekke bedrifter i tillegg til NMBU. Ideen er at lederstjerner finnes i overalt, i næringslivet, forvaltning, landbruk, politikk, forskning, idrett, kultur og frivillige organisasjoner.

19. september presenteres flere av ledestjernene på Sentrum Scene. Fra scenen blir det klima-apell og samtale om flyskam, kjøttstopp og shoppestopp, gründerpitcher med innovative og bærekraftige produkter og løsninger. Dessuten serverer de storyslam og masse musikk.

Regulering av lysforurensning i norsk rett

Én kommentar

  1. Tore Bratlien sier:

    Veldig på sin plass at du retter fokus- og studerer dette LED lys helvete fra biler og fasadelys. Håper du når fram med ditt arbeid. LED lys teknikk er bra på mange måter om det brukes fornuftig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

*