Et nytt varslingssystem er tatt i bruk i to tunneler i Agder. Dette skal gjøre det tryggere for syklister og bilister. Illustrasjonsfoto fra fv. 867 / fv. 125 Bjarkøyforbindelsene i Troms. (Foto: Tomas Rolland).

Varslingsanlegg for syklister i tunnel

Publisert:
16. juli 2019
Av
Lars Helge Rasch

I Agder ble det nylig åpnet et nytt varslingsanlegg for syklister i tunnel. Det første var på rv. 9 Fånefjeltunnelen i Setesdal, og nå er systemet også tatt i bruk ved fv. 457 Flekkerøytunnelen i Kristiansand.

I Agder ble det nylig åpnet et nytt varslingsanlegg for syklister i tunnel. Det første var på rv. 9 Fånefjeltunnelen i Setesdal, og nå er systemet også tatt i bruk ved fv. 457 Flekkerøytunnelen i Kristiansand.

Anlegget fungerer ved at syklisten som kommer til tunelen, trykker på en rød knapp. Dermed starter et blinkende varslingslys ved tunnelåpningene samtidig som lysstyrken i tunnellysene økes.

Få tunneler er tillatt for gående og syklende

– Dette er en av de få tunnelene som er tillatt for gang- og sykkeltrafikk. I forbindelse med oppgradering ble det tatt en risikovurdering. Dette tiltaket ble et alternativ for ikke å stenge tunnelen for syklister, sier senioringeniør Jan Øyvind Pedersen i Statens vegvesen.

Varslingen blinker i 15 minutter etter at syklisten har trykket på knappen. Systemet er forsøkt tilpasset tiden slik at syklistene kan kjøre fornuftig ned, og eventuelt trille litt i oppoverbakkene. Tiden kan justeres hvis det oppleves som for kort tid.

Tryggere for både syklister og bilister

Signalsystemet skal gjøre det tryggere for syklistene, og bilistene får en ekstra påminnelse, og målet er at det skal bli færre ulykker med syklister involvert.

Ifølge Pedersen er det kjører omtrent 5 000 biler som kjører gjennom tunnelen hver dag, i tillegg til 50 syklister. Med varslingssystemet får Vegvesenet logget sykkeltrafikken for hver gang noen trykker på den røde knappen.

Hvilke tunneler kan du sykle gjennom?

På Vegvesenets nettside kan du søke opp tunneler på den ruta du har tenkt å sykle. Her er alle tunneler med restriksjoner for syklister merket, og du får også opp informasjon om eventuelle omkjøringsmuligheter for hver enkelt tunnel.

God tur!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

*