Utsikten ved Nasjonal turistveg Gaularfjellet. Bildet er fra juni 2016, kort tid etter at anlegget ble ferdig). Arkitekt: code arkitektur as. Entreprenør Veidekke AS. Foto: Jiri Havran

Krevende kunststykker i betong

Publisert:
12. august 2019
Av
Henriette Erken Busterud

– Langs de Nasjonale turistvegene er det utsøkt håndverk i betong fra både entreprenører og arkitekter.

Det sier Lise Bathen i Statens vegvesen. Hun bidro på den betongtekniske siden da blant annet «Utsikten» langs Nasjonal turistveg Gaularfjellet skulle bygges.

Enormt arbeid fra idé til ferdig bygg

Bathen sier det er enormt mye arbeid fra en arkitekt kommer med en spenstig idé til turistene kan beundre bygget:

Selvika ved Nasjonal turistveg Havøysund. Rasteplass med toalett og vindbeskyttet hvile- og skifteplass med sykkelparkering. Entreprenør: T. Johansen Drift AS. Arkitekt og foto: Reiulf Ramstad Arkitekter as.
  • – Hvert bygg har sitt særpreg. Det er få rette vinkler og mye prøving og feiling og særtilpassinger. Forskaling som ellers er gjort på et par dager tar ofte flere uker. Noen steder gjør også kort anleggstid på grunn av klima det svært krevende. Det er høyt ambisjonsnivå. Både arkitekt, entreprenør og byggherre må strekke seg langt for å finne løsninger. Ofte er det et kunststykke å få det til!

Sju somre

«Utsikten» langs Nasjonal turistveg Gaularfjellet tok sju år å realisere. Ideen til Code Arkitektur var å legge ut et piknikteppe i betong som skulle ligge helt perfekt som en motpol til naturen. Fra den største snippen får en magesug, fra en annen snipp ser en inn i fjellet, og den tredje ligger over toalettet.

Komplisert armerings- og støpearbeid på Utsikten, Nasjonal turistveg Gaularfjellet. Foto: Trine Kanter Zerwekh

De var usikre på hvordan det byggetekniske skulle løses. Arkitekt, entreprenør og Statens vegvesen brukte langt tid sammen for å lage den betongtekniske beskrivelsen som var alfa omega for få det til.

Den spesielle formen gjorde at det måtte lages en dummy av den ene snippen i full størrelse så Veidekke kunne øve. Formen gjorde at snippene måtte bygges speilvendte, og det var forskaling på begge sider. Dette var veldig komplisert, og det var ikke rom for å bomme.

Betong er ferskvare, noe som gjør det komplisert når den må transporteres langt og skal brukes høyt til fjells uten strøm. Betongen hadde også treghet som en pepperkakedeig og alt måtte skje raskt. Det trengtes mange betongbiler bare til en støp, så dette var utfordrende med kort byggetid.

Mer om Nasjonale turistveger

– Kjekt å ha på CV

Hans-A. Fjelldal i Veidekke Entreprenør AS sier de er stolte over å ha vært med på et så spektakulært prosjekt:

– Det er ingen tvil om at dette var utfordrende betongarbeid i et krevende terreng og med mye komplisert armeringsarbeid. Samarbeidet med Statens vegvesen og arkitektkontoret Code arkitektur, B-Consult og byggeledelsen har vært særs godt og givende. Det er veldig kjekt for Veidekke Entreprenør AS å ha et slikt prosjekt på CV-en.

Toalettbygget på Ureddplassen ved fylkesveg 17 i Gildeskål, Nordland, Nasjonal turistveg Helgelandskysten. Arkitekt: Haugen/Zohar Arkitekter. Entreprenør: Moldjord bygg og anlegg AS. Foto: Lars Grimsby
Sohlbergplassen langs Nasjonal turistveg Rondane. På tross av sin enkle funksjon og beskjedne størrelse er Sohlbergplassen tidligere omtalt som et av hovedverkene i nyere norsk arkitekturhistorie. Arkitekt: Carl-Viggo Hølmebakk. Hovedentreprenør: Mesta AS Foto: Roger Ellingsen
Fra Trollstigplatået langs Nasjonal turistveg Geiranger-Trollstigen. Det har blant annet fått gull i European Concrete Award. Det ble brukt mye tid på prøvestøp for å sikre at overflatefinish ble som tenkt. Arkitekt: Reiulf Ramstad Arkitekter as. Landskapsarkitekt: Multiconsult. Hovedentreprenør: Christie & Opsahl. Foto: Jarle Wæhler
Bukkekjerka raste- og utsiktsplass langs Nasjonal turistveg Andøya som fikk «Betongtavlen» i fjor. Arkitekt: Morfeus Arkitekter. Entreprenør: Veidekke AS. Foto: Espen Bergersen
Fra rasteplassen Ostasteidn ved Sandsfjordbrua i Suldal, Nasjonal turistveg Ryfylke. Rasteplassen ble åpnet i 2018. Med tida blir bygget kledd med mose. Arkitekt: KAP Kontor for Arkitektur og Plan AS. Entreprenør er BG Suldal AS og Tunge Ting AS.Foto: Fredrik Fløgstad

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

*