Statens vegvesens trainee program gir unge fagfolk et unikt springbrett i starten på karrieren. (Illustrasjon: Jon Opseth/Statens vegvesen)

Traineeordningen er gull for ambisiøse unge talenter

Publisert:
27. september 2019
Av
Giselle Jensen

Fem unge og velutdannede mennesker har brukt det siste året på å bli kjent med muligheter og ansvar i Vegvesenet.

– Det var Vegvesenets rolle som samfunnsaktør som fenget meg. Jeg vil være med der det legges føringer for hvordan samfunnet vårt fungerer. Få lov til å bidra i utformingen av samfunnet, forteller trainee Patryk Bubilek. Han er en del av Vegvesenets traineeprogram fra august 2018 til april 2020.

Med en bachelor i fornybar energi og master i Industriell økonomi og teknologiledelse passer han godt inn i Vegvesenets satsing på klima, miljø og ITS.

Gullbilletten

Bubilek synes han var veldig heldig som fikk en plass blant traineene sommeren 2018. Han forteller at erfaringen har vært udelt positiv. Så langt har han jobbet i syv ulike prosjekt i Vegvesenet, noen av dem har han selv ledet.

Jeg vil være med der det legges føringer for hvordan samfunnet vårt fungerer. Få lov til å bidra i utformingen av samfunnet.

Traineeordningen går over 20 måneder og tilbys unge med mastergrad og inntil to års jobberfaring fra relevante fagområder.

For Statens vegvesen er målet å bli en mer attraktiv arbeidsgiver i kampen om framtidas kompetanse, samtidig som vi rekrutterer og utvikler lovende talenter.

Hvordan er det å være trainee?

– Gjennom traineeprogrammet får vi hjelp til å forstå organisasjonen, og til å utvikle oss selv. Jeg har fått muligheten til å jobbe med en rekke problemstillinger på ulikt nivå. Det har bidratt til at jeg forstår bedre hvor komplekst arbeidslivet og problemstillingene er, sier Bubilek.

Viktigheten av mellommenneskelige forhold

Han peker på nyttige erfaringer fra samarbeid med folk fra ulike fagfelt, viktigheten av å finne tonen og være en del av fellesskapet.

– Det å styre konsulenter har også vært veldig lærerikt. Jeg var usikker på hvordan jeg skulle håndtere det, særlig hvis jeg ble nødt til å sette ned foten og gi konsulenten klare ordre. Nå vet jeg mer om hvordan jeg bør kommunisere for å få det beste ut av samarbeidet, smiler han.

Vil øke sykkelandelen i Oslo

Nå har han ansvaret for et av delprosjektene i «Smartere transport i Oslo-regionen» som er et samarbeidsprosjekt mellom Statens vegvesen, Ruter og Bymiljøetaten i Oslo kommune. I delprosjektet samler de data på sykkelveiene for å finne tiltak som kan øke sykkelandelen i Oslo.

Nå vet jeg mer om hvordan jeg bør kommunisere for å få det beste ut av samarbeidet.

– Løsningen baserer seg på enkel rapportering ved hjelp av en knapp som er montert på sykkelstyret. Syklistene bare trykker på knappen når de opplever en utfordring i veien. Takket være godt samarbeid med syklistene får enda bedre oversikt over veinettet vårt, sier Bubilek.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

*