Småbarnspappa Qasim Bhatti, Ellinor Tørud fra Statens vegvesen og Ann Helen Hansen fra Trygg Trafikk med Mohammad Azaan Bhatti som viser hvordan barnesetet skal brukes. (Foto: Giselle Jensen)

Vi har ingen barn å miste

Publisert:
9. september 2019
Av
Giselle Jensen

Uvitenhet og dårlige språkferdigheter kan ikke hindre sikring av barn i bil. Statens vegvesen og Trygg Trafikk informerer nå på seks språk for å nå dem som ikke behersker det norske språket.

– Barna våre er dyrebare, vi har ingen å miste, sa kommunikasjonsleder Ellinor Tørud i Statens vegvesen da etaten sammen med Trygg Trafikk lanserte tiltaket «Slik sikrer du barn i bil» for innvandrerforeldre på Østensjø Helsestasjon i Oslo.

Internasjonalt samfunn

På norske veier finner vi trafikanter fra alle verdens hjørner. Nå tilbyr Statens vegvesen informasjonsmateriell om sikring av barn i bil på polsk, arabisk, tigrinja og somali i tillegg til norsk og engelsk. Materialet består av brosjyre og plakater som viser hvordan vi sikrer små, og litt større, barn.

Vi må nå alle innbyggere for å ha mulighet til å innfri visjonen om null drepte og hardt skadde i trafikken.

Støtter nullvisjonen

I 2016 startet Vegvesenet arbeidet med tverrkulturell kommunikasjon med å invitere til workshop for å finne måter å nå fram til trafikanter som ikke snakker norsk. Samarbeidet med Trygg Trafikk om sikring av barn i bil er ett av flere tiltak som er gjennomført disse tre årene.

Trygg Trafikk undersøkte i 2018 hvordan vi sikrer barn mellom 4 og 7 år i bil. Resultatet viste at fire av ti ikke sikret barnet sitt i bil, eller sikret barnet feil. Erfaringen viser at foreldre med innvandrerbakgrunn er overrepresentert blant de som sikrer barna feil, eller ikke sikrer dem i det hele tatt.

 

Silje Kristine Hansen og Ann Helen Hansen fra Trygg Trafikk informerte om bruk av bilstol og bilbelte. (Foto: Giselle Jensen)

Demokratisk rettighet

– Alle har rett til informasjon og kunnskap om trafikksikkerhet. Nå vil vi nå dem som ikke har fått den norske trafikksikkerhetskulturen i ryggmargen gjennom opplæring i barnehage og skole. Vi må nå alle innbyggere for å ha mulighet til å innfri visjonen om null drepte og hardt skadde i trafikken, sier Tørud.

Hun forteller at Vegvesenets erfaring er at ikke alle kjenner til reglene for sikring av barn i bil, og at det kan være en av årsakene til at mange ikke har godkjente barnestoler. Andre har manglende forståelse for den norske trafikksikkerhetskulturen.

Plakater på seks språk forklarer riktig bruk av bilstol. (Foto: Giselle Jensen)

Riktig sikring redder liv

– Et av de viktigste budskapene er at barn under fire år, og gjerne de som er større, bør sitte i bilsete som vender bakover. Små barn har store hoder og de har derfor høy risiko for å få nakke- og hodeskader i en ulykke dersom de sitter i barnesete som er vendt framover, sa Ann Helen Hansen fra Trygg Trafikk da hun demonstrerte bruk av bilstol.

Fra India til Norge

Asma Khan har med datteren Iqra Basheer på 3,5 år til helsestasjonen. De flyttet til Norge fra India i sommer i forbindelse med et jobboppdrag. Mamma Asma er begeistret over alle mulighetene i Norge, og omfavner den norske sikkerhetskulturen.

Asma Khan og 3 åringen Iqara Basheer kom til Norge i sommer. De både gleder og gruer seg til norsk vinter. (foto: Giselle Jensen).

– Vi har ikke barneseter i bil i India. Jeg ser jo at det er kjempeviktig, og dessuten lovpålagt her. Jeg vil absolutt ta det i bruk når vi skaffer oss bil, sier hun.

Asma forteller at hun ikke tidligere har tatt inn over seg hvor risikabelt det er å ha barna løse i bilen, eller foran seg på en scooter.

– Vi har veldig mange trafikkulykker i India. Det finnes forskrifter for sikkerhet, men det hjelper ikke når de fleste ikke følger reglene, sier hun.

Kommentarer (4)

 1. Grete Vollan sier:

  På det øverste bildet, der barnet har de to brede røde beltene over skuldrene og ned mot magen, der savner jeg noe som holder beltene sammen over brystkassen.
  Sånne klemmer som holder beltene sammen er for øvrig påbudt i USA.

 2. Ingvild Amble sier:

  Hei, Grete
  Selv om beltesamler er et smart tilbehør, er det ikke påbudt i Norge. Men vi ser selvsagt gjerne at det brukes. Imidlertid var det ikke dette vi la vekt på i denne sammenhengen.
  Mvh. Ingvild Amble, Statens vegvesen Region øst.

 3. cato myhrvold trafikkskole as sier:

  Vi tar gjerne i mot puplikasjonen på flefre språk. Vi har mange el,ever fra mange kantefr av verden, så dette vil nbli bra.

  Send til Cato Myhrvold Trafikkskole
  Seiersten sentrum 1 1443 Drøbak.
  Forøvrig er vi medlemmer i YTrygg ytrafikk.

  mvh

  Cato

 4. Ingvild Amble sier:

  Hei, Cato
  Vi sender gjerne materiell til dere. Det aller beste er om jeg kan sende deg pdf-filene, og så kan dere printe ut selv. Går det bra?
  Kan du i så fall sende meg mailadressen din? Du treffer meg på ingvild.amble@vegvesen.no.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

*