Førerkort på mobilskjermen er nå et alternativ til plastkortet. (Foto: Statens vegvesen).

Digitalt førerkort: Million-suksess for (l)appen

Publisert:
25. oktober 2019
Av
kjell Bjørn Vinje

Nå har over 1 millioner nordmenn lastet ned sitt digitale førerkort. Interessen for Vegvesenets nye brukertjeneste er rekordstor.

Statens vegvesen lanserte 1. oktober en ny app for å kunne laste ned sitt digitale førerkort til mobilen. Selv om flere land utvikler slike digitale løsninger, er Norge det første landet i Europa som ruller ut digitalt førerkort i full skala. Dette har vært mulig å få til gjennom tett samarbeid mellom fag og utvikling og en smidig arbeidsmetodikk med tidlig testing og pilot.

–  Det er tydelig at folk setter pris på tjenesten. Interessen og trafikken disse ukene overgår det meste, sier Bodil Rønning Dreyer er direktør i Statens vegvesen. (Foto: Anne Marie Storli).

Rekordtrafikk

–  Det er tydelig at folk setter pris på tjenesten. Interessen og trafikken disse ukene overgår det meste, sier direktør Bodil Rønning Dreyer i Statens vegvesen.

2,2 millioner førerkortinnehavere kan bruke det nye digitale førerkortet. Nå har nesten halvparten av alle disse tatt i bruk (l)appen.

–  Hele lanseringen har gått uproblematisk. Vi har også arbeidet fortløpende med å justere og tilpasse løsningen. Et spesielt fokus er satt på sikkerheten, sier Dreyer.

Seks av ti som har lastet ned appen er menn. Den eldste brukeren av tjenesten er 97 år, og det er totalt 42 personer som er over 90 år.

Ikke for alle

Noen får ikke tatt i bruk appen fordi at det ikke ligger et digitalt bilde i Vegvesenets system.
Digitalt førerkort kan bare benyttes på én telefon om gangen. For iPhone må du ha iOS-versjon 9.0 eller nyere, mens Android-brukere må ha versjon 6.0 eller nyere.

Interessen og trafikken disse ukene overgår det meste.

Arbeidet med å utvikle løsningen startet for ti måneder siden. Forklaringen på den raske utviklingen, er at Norge har et moderne og funksjonelt førerkortregister (Autosys) å bygge tjenester på.

Det digitale førerkortet er gyldig dokumentasjon på dine førerrettigheter. Du trenger ikke å ha med plastkortet i tillegg.
Men brukerne bør være obs på at digitalt førerkort er foreløpig bare gyldig i Norge og som legitimasjon dersom du blir stoppet i trafikkontroll. Skal du leie bil – i Norge eller utlandet – vil du fortsatt i en periode måtte vise fram plastkortet.

Last ned appen

Om du ikke allerede har gjort det, så kan du laste ned appen «Førerkort»

Les mer om digitalt førerkort på nettsiden til Statens vegvesen.

Kommentarer (3)

 1. Ertan Bülow Jantzen sier:

  Hei
  Jeg er i kategorien «noen» som ikke har digitalt bilde hos veivesenet, lurer på hvor mange vi er?

 2. Atle Haugland sier:

  Eg har førarkort i plast, så korfor skal eg bruke digitalt ?

 3. Birger Kjønås sier:

  Når vil digitalt førerkort kunne brukes på f eks Apoteket for å få ut reseptmedisin?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

*