I oktober er Kolomoen bru over E6 ved Stange farget rosa. (Foto: Jens Haugen).

Rosa bru symboliserer støtte til brystkreftrammede

Publisert:
11. oktober 2019
Av
Tom Fjellheim

Statens vegvesen har støttet Rosa Sløyfe-aksjonen hvert år siden 2010 ved at Kolomoen bru over E6 i Stange er farget rosa i hele oktober.

Rosa sløyfe er viktig for å sette dagsorden for kvinner og menn som får brystkreft. Det trengs mer forskning for å kunne gi enda mer treffsikker behandling av sykdommen. Foto: Steffen Aaland / Kreftforeningen

På denne måten velger Statens vegvesen å vise sin støtte til Kreftforeningen og Brystkreftforeningen sin Rosa Sløyfe-aksjon. Rosa sløyfe er en internasjonal folkebevegelse som markeres over hele verden i oktober hvert år.

Denne måneden farges Norge rosa ved hjelp av bedrifter, foreninger og privatpersoner som alle bidrar i kampen mot brystkreft. Brystkreftforeningen og Kreftforeningen har arrangert Rosa sløyfe-aksjon i Norge siden 1999. Tidligere er kjente bygg som Operahuset i Sydney og Eiffeltårnet i Paris lyssatt med rosa farge. Her i Norge har også flere kjente byggverk vært lyssatt.

 En glede å støtte

 Rosa Sløyfe er en god sak vi er glad for å kunne støtte. I løpet av et døgn passerer i gjennomsnitt 15 800 biler Kolomoen, enten på E6 eller på rv. 3. Det vil si at i løpet av 31 oktoberdager vil de som kjører eller er passasjerer i totalt 489 800 biler se brua, enten i dagslys eller i rosa drakt på kvelds- eller nattetid. Det betyr at mange på denne måten vil bli minnet om aksjonen, og det er bra, sier seksjonssjef Ann-Kristin Rehder i Statens vegvesen.

I løpet av 31 oktoberdager vil de som kjører eller er passasjerer i totalt 489 800 biler se brua, enten i dagslys eller i rosa drakt på kvelds- eller nattetid.

 Rosa sløyfe er fortsatt viktig for å sette dagsorden for kvinner og menn som får brystkreft. Det trengs mer forskning for å kunne gi enda mer treffsikker behandling av sykdommen. At Statens vegvesen for tiende året på rad velger å vise solidaritet med de som er berørt av brystkreft og deres familier, synes vi er flott. Det er en symbolhandling som betyr mye for mange, sier distriktssjef i Kreftforeningen, Berit Jevnaker.

Fakta om Rosa sløyfe 2019

Hver dag får ni kvinner i Norge beskjed om at de har fått brystkreft. Alle disse er ulike. Derfor er persontilpasset brystkreftbehandling viktig.

Ingen får nøyaktig den samme kreftsvulsten. En behandling som fungerer hos noen, kan ha liten effekt hos andre. Persontilpasset brystkreftbehandling er en strategi som sørger for at hver enkelt får behandlingen de responderer best på. Mens noen blir friske av en operasjon, er et lengre løp med både cellegift, stråling og hormoner riktig for andre. Jo mer presis behandling, jo bedre livskvalitet får de som overlever. Og heldigvis overlever over 90 prosent brystkreft i dag.

Ja til rosa forskjellsbehandling

Men, det trengs fremdeles mer kunnskap. Den dårligste formen for behandling, er den som ikke virker. Mer forskning gjør at en på forhånd kan forutsi hva som vil hjelpe den enkelte pasient.

Midlene fra årets Rosa sløyfe-aksjon skal gå til forskning på persontilpasset brystkreftbehandling. Alle skal ha tilbud om best mulig behandling, men ikke alle skal ha den samme behandlingen. Derfor sier vi ja til rosa forskjellsbehandling.

Les mer om Rosa sløyfe på Kreftforeningens nettside.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

*