Preben Madsen (Statens vegvesen) viser Helga Lysgård (Nye Veier) hvordan VR-brillene kan ta henne med på en ballongferd over den planlagte flytebrua over Bjørnafjorden. (Foto: Linda Grønstad/Statens vegvesen)

Vegvesenet viste fram flytebrua ­over Bjørnafjorden i virtual reality

Publisert:
31. oktober 2019
Av
Linda Grønstad

På Teknologidagene fikk mange prøve en ballongferd eller flytur i virtual reality (VR) over den nye flytebrua over Bjørnafjorden som er på planleggingsstadiet. 

– Jeg hadde mange innom standen. Det har vært gøy å få vise frem det nye verktøyet vårt, både til kolleger i Vegvesenet og til folk i andre deler av bransjen, sier Preben R. Madsen.

Madsen er BIM-koordinator (Bygningsinformasjonsmodellering) i Vegvesenet, og forteller at når man har godt datagrunnlag finnes det nærmest ingen grenser for hva man kan gjenskape i virtuell virkelighet.

Ved å ta på VR-brillene og bli med på en ferd over fjorden, får man en bedre forståelse av hvor brua skal gå

– Virtual reality er en fin måte for alle å få se hvordan brua vil se ut når den er ferdig bygget, men man bør helst ikke ha høydeskrekk, sier Madsen.

Her kan du lese mer om prosjektet Bjørnafjorden.

Får lyst til å ta på brua!

– Dette var jo kjempegøy, det var så realistisk at jeg fikk lyst til å ta på brua, sier Helga Lysgård fra Nye Veier. Dette er et nyttig verktøy for entreprenører, det er interessant når man får en så virkelighetsnær fremstilling av hvordan brua vil se ut i terrenget når den er ferdig bygget, sier hun.

Lysegård fikk prøve en ballongferd, hvor hun kunne se kantene av ballongkurven, og når hun lente seg fremover, kunne hun se ned i vannet.

– Verktøyet vårt gir mange muligheter, jeg har for eksempel prøvd å stå på toppen av brutårnet. Da knøt det seg i magen, for jeg visste egentlig ikke at jeg hadde litt høydeskrekk, ler Madsen.

Se video av flytebrua

BIM og VR

– BIM og VR er fagtermer. Kort fortalt er BIM en arbeidsmetodikk hvor digitale modeller danner grunnlaget for gjennomføringen av prosjekter enten det er et bygg eller en annen konstruksjon. Vegvesenet bruker BIM mye når vi bygger bruer. VR er en datateknologi som skaper en kunstig virkelighet.

Flytebrua over Bjørnafjorden er fem kilometer lang og skal ligge i en bue over fjorden. Ved å ta på VR-brillene og bli med på en ferd over fjorden, får man en bedre forståelse av hvor brua skal gå, sier Madsen.

Statens vegvesen og Sopra Steria samarbeider om utviklingen av løsningen.

Madsen forteller at etter hvert kommer en nettløsning for PC hvor alle som ønsker kan bli med på en ferd over fjorden. Vi tror at et spill som er et interaktivt medium, kan gi en ny informasjonsopplevelse sammenlignet med presentasjoner, tegninger og videoer, avslutter han.

Les artikkelen Foreslår bogeforma flytebru i Bjørnafjorden.
Les også artikkelen Statens vegvesen skal lage dataspill for Ferjefri E39-strekning.

Fakta om BIM og VR

BIM står for Bygningsinformasjonsmodellering, BIM er ment som kjernen i en samarbeidsmodell mellom de forskjellige bidragsyterne, som for eksempel byggherre, entreprenør, elektrikere, rørleggere, vedlikeholdere og offentlige myndigheter både under selve byggprosessen og senere gjennom hele bygningens levetid.

Virtual reality er «kunstig virkelighet», en datateknologi som lar brukeren påvirke og bli påvirket av et dataskapt miljø som skal etterlikne en virkelighet. De fleste «miljøene» med kunstig virkelighet omfatter både syns- og lydinntrykk og blir vist på en skjerm eller gjennom et spesielt stereoskopisk apparat (briller).

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

*